Понеделник, 20 Май 2024

Участие в национална и европейска шампионска лига по минифутбол може да заслужи победителя в Русенската английска мидуийк лига

Публикация   19:14     26 Ян, 2012 /     akcent.bg   /     578

 

    Ръководството на Българската лига по футзал начело с генералния й секретар Лъчезар Паланков, международния съдия Стоян Алексиев и представителят й за Централна България Събин Калчев присъстваха на първата техническа конференция във връзка с предстоящата лига по минифутбол, която предстои да се проведе през тази година на спортната „Арена Русе“. Те дадоха изключително детайлни подробности и отговориха на всички въпроси на участници и медии, свързани със завързани ситуации, правила и технически подробности. Лъчезар Паланков сподели и част от историята на организацията, благодарение на която още през 1996 година стартира първата подобна лига у нас. Българската лига по футзал е член на международна организация UEFS, която събира все повече поддръжници и се очаква в най-скоро време да стане пълноправен член на УЕФА. За момента родната организация администрира 10 т. нар. неделни или мидуийк лиги в България, като победителите от всяка в края на сезона играят в своеобразна национална шампионска лига, а за първия тим в страната ще се осигури и международно представителство в турнир срещу шампиони на останалите за момента 13 държави в UEFS. Русе е 11-ия град в страната, в който стартира подобна лига.

     „Засега желаещите да участват са точно 20 отбора“, съобщи отговорникът и представител на Българската лига по футзал за града президентът на ФК „Русе“ Калоян Георгиев. Всеки от участниците може да има до 18 картотекирани състезатели. „В мачовете, които ще са от 2 полувремена от по 25 минути, ще участват 5 полеви играчи плюс вратар, като по време срещата ще могат да се извършват хокейни смени постоянно, но само от специално определена за това зона. Картотеките струват по 10 лв. на играч, които се заплащат еднократно, а таксата за участие във всеки мач е 35 лв. За старт в лигата всеки тим ще трябва да внесе по 70 лв., които ще се приспаднат в края на сезона. Необходимо е всеки отбор да осигури на играчите си екипи“, сподели Събин Калчев.

      Осигурени са много индивидуални и отборни награди, а голмайсторът на лигата ще отиде на мач на Английския национален отбор „Уембли“ или по изключение неговият отбор ще получи левовата равностойност на този приз. Стоян Алексиев добави някои основни технически акценти и моменти в правилата. „Аут се изпълнява от вратаря с ръка, а тъч от страничната линия с крак, като при директно попадане на топката във вратата след едно от тези статични положения гол не се зачита. Стената на противниковия отбор при статични положение трябва да е на поне 5 метра. Въведена е и една по-лека форма на червения картон, който ще е със син цвят. Той ще бъде показван на състезател за след втори жълт или при по-малко нарушение на правилата, като избиване с ръка от голлиния и подобни. След син картон състезателят, на който е показан напуска игра и бива заменен, а при червен – едва 5 минути след това на неговото място влиза нов играч. При натрупване на 2 сини или след червен даденият футболист пропуска и следващия мач. Няма да се правят компромиси и при по-груби нарушения на правилата, приява на расизъм и др., при които санкциите ще са още по-големи“, сподели Алексиев.

     Бе обърнато и специално внимание на това, че в лигата ще имат прави да играят само играчи, които нямат професионален статут, т.е. могат да са футболисти във „В“ група или областните първенства. Турнирът ще се проведе на две фази, като евентуално отборите ще се разделят на две групи, след което първите от всяка ще оформят Висша лига, а останалите Чемпиъншип.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha