Петък, 11 Октомври 2024

Новите коли в ЕС ще трябва серийно да са с повече системи за безопасност от 2022 г

Новите коли в ЕС ще трябва серийно да са с повече системи за безопасност от 2022 г
Публикация   26 Март, 2019   /     akcent.bg   /     740

   Предлаганите в страните от Европейския съюз нови автомобили серийно вероятно ще бъдат оборудвани с повече системи за безопасност от 2022 година. Идеята вече е одобрена от Европейския парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия в рамките на т.нар. тристранни преговори. Последната стъпка преди превръщането на нормата в задължителна е официално одобрение от Европейския парламент и от Европейския съвет.

   Предложението е всички превозни средства задължително да са снабдени със системи за предупреждаване за сънливост и разсейване на водача, интелигентна система за регулиране на скоростта и безопасност при движение на заден ход чрез камери или датчици, както и записващо устройство в случай на злополука ("черна кутия").

 
От 2022 година леките автомобили и микробусите трябва да имат предупредителна система при напускане на пътната лента, усъвършенствана система за аварийно спиране и обезопасителни колани, подобрени чрез изпитвания на сблъсък.

  Според комисаря по въпросите на вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството Елжбета Бенковска с новото задължително оборудване за безопасност може да се постигне въздействие, аналогично на това при първоначалното въвеждане на обезопасителните колани.„


   Като аргумент се посочва още, че тази стъпка ще помогне на водачите да свикнат постепенно с новите системи за оказване на помощ при шофиране. През последните години ЕС въведе набор от задължителни мерки, които според оценките са допринесли за намаляване на броя на жертвите на пътнотранспортни произшествия с 50 000.
   Тези мерки включват електронни системи за управление на стабилността във всички превозни средства, както и усъвършенствани системи за аварийно спиране и системи за предупреждение при напускане на лентата за движение в камиони и автобуси.
   Към момента предлаганите системи за сигурност присъстват серийно във всички автомобили от висок клас. П

   Последните години прави впечатление, че те се вграждат без доплащане и във все повече от масовите модели. Реално, може да се окаже, че до 2022 година самите производители вече ще са ги въвели масово, като изпреварят европейската директива.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още