Националите остават без победа след изстрадано равенство с Косово

Националите остават без победа след изстрадано равенство с Косово
Публикация   26 Март, 2019   /     akcent.bg   /     598

   Националният отбор по футбол записа второ поредно равенство в квалификациите за европейското първенство през 2020, след като направи 1:1 с Косово като гост. Тимът изигра много тежък мач в Прищина, в който трябваше да се бори с всички сили за точката.

  Отборът, воден от Петър Хубчев, срещна много мотивиран съперник, зареждан допълнително от подкрепата от трибуните на стадион "Фадил Вокри". Срещата беше първа за Косово в европейски квалификации. За България мачът пък беше в разгара на информациите, че Петър Хубчев ще напусне тима и ще поеме "Левски".

   България поведе в 39-ата минута с гол на Васил Божиков, но домакините изравниха в 62-ата чрез Зенели. Косово обаче удари греда и създаде пет отлични голови положения.

   Подобно и на първия си мач в квалификациите българите бяха надиграни. В атака те се задоволиха с епизодични прояви. Поведението на футболистите от българския тим подсказа, че те са доволни на точка, след като в последния четвърт час се бранеха пред наказателното си поле. По отношение на статистиката Косово имаше 62% притежание на топката, отправи 12 удара, от които пет точни. Българският тим имаше само два точни удара, един от които се превърна и в гол.

  По същото време в Прищина в друг мач от група А Англия победи Черна гора с 5:1 и остава с пълен актив от 6 точки след първите два мача.

   Точката спечелена в Прищина изкачва България на второ място, като тимът има 2 дотук.

   Селекционерът на България Петър Хубчев направи три промени от състава, който преди няколко дни завърши 1:1 с Черна гора. Кристиян Малинов, Симеон Славчев и Антон Недялков започнаха вместо Галин Иванов, контузения Ивайло Чочев и Петър Занев. Българският тим действаше с трима дефанзивни халфа в средата на терена, а в предни позиции беше оставен само Ивелин Попов.

   Първата ситуацията в мача на сметката на България, когато Попов се измъкна, но избра да прехвърля Арианет Мурич от около 25 метра и сгреши.

   Косово отговори много бързо и в седмата минута домакините бяха близо до гол. Звездата на тима Рашица беше изведен в наказателното поле, преодоля Михайлов и отправи удар, но Недялков притича и успя да извади топката в корнер.

 

 

Централният нападател Мурики създаваше много проблеми на българската защита.

© Reuters

Централният нападател Мурики създаваше много проблеми на българската защита.

   След началните много интересни минути на терена преоблдаваше битката. Двата тима започнаха да действат много агресивно за всяка топката, което доведе и до повече нерви.

   Косовският тим изглеждаше с една идея по-опасен, след като в предни позиции показа скорост и действаше с комбинации само по тревата. Идеите на България в атака се свеждаха до изритани топки и центрирания от фланговете. Много често обаче Ивелин Попов беше оставен сам и нямаше никакви шансове срещу двама от Косово срещу себе си.

  След 30-ата минута домакините отново се активизираха, а натискът им водеше до грешки на българите. При една ситуация в центъра Симеон Славчев беше пресиран и загуби топката. Берсант Целина напредна и стреля от около 20 метра, но мощният му удар попадна точно в обсега на Николай Михайлов, който успя да парира топката.

   В тези минути България трудно минаваше центъра на терена, а също така в кратък период получи и два жълти картона за Славчев и капитана Попов.

 

 

Националите остават без победа след изстрадано равенство с Косово

© Reuters

  Изненадващо обаче статичните положения се оказаха голямото оръжие за състава на Хубчев. При два последователни корнера в 39-ата минута България се възползва. Второто центриране на Тодор Неделев беше засечено от централния бранител Васил Божиков, който прати топката в мрежата.

   Попадението на Божиков беше посветено на контузения Ивайло Чочев.

   Централният защитник вкара дебютния си гол за България в своя 21-и мач с националния екип.

 

 

Националите остават без победа след изстрадано равенство с Косово

© Reuters

   След гола за България домакините отново се активизираха, като се наложи Николай Михайлов да се намесва още два пъти. Първо в 44-ата минута Рашица беше изведен в наказателното поле и стреля, но Михайлов с една ръка успя да спаси.

   Минута по-късно при центриране отляво, централният нападател Мурики отклони към Войвода, но ударът на последния се оказа слаб и Михайлов улови.

   След почивката Косово продължи с натиска и отново започна да играе с много динамика, и желание. Публиката на "Фадил Вокри" се оживи, подкрепяйки своя тим. Положенията пред Михайлов не закъсняха, като в 51-ата минута гредата помогна на българския тим.

   Топката малко случайно стигна до централния нападател Мурики, който стреля с левия крак по диагоанала, но левия страничен стълб на вратата на Михайлов помогна на българския тим.

   Футболистите на Петър Хубчев така и не успяваха да отговорят на агресията на домакините. Те не задържаха топката и рядко си подаваха повече от два пъти един след друг. Нападателите в бяло продължиха да са изолирани, а в средата Костадинов, Славчев и Малинов започнаха да се изморяват.

 

 

Националите остават без победа след изстрадано равенство с Косово

© Reuters

   В 62-ата минута Косово стигна до изравнителен гол след много красиво изпълнение на Арбер Зенели. Фланговият играч овладя топката отляво, преодоля двама в бяло, навлизайки навътре към полето и с плътен изстрел в далечния ъгъл не остави шансове на Михайлов - 1:1.

  След изравнителното попадение Петър Хубчев прибягна до дефанзивна смяна. Той извади от терена Спас Делев и пусна вместо него още един защитник - Петър Занев. Към края на мача шанс за изява получиха и най-младите в отбора - 17-годишният Мартин Минчев, който игра и срещу Черна гора и 18-годишният дебютант Валентин Антов.

  До края на мача българския тим се отърва. Първо Зенели пропусна от пряк свободен удар, като прехвърли стената, но ударът му беше прекалено фалцов и подмина вратата за късмет на лошо пласирания Николай Михайлов.

   В последната минута от редовното време българският вратар спаси нов удар на Рашица.

   В Подгорица в другата среща от група А фаворитът Англия постигна втора поредна победа, като този път надигра Черна гора с 5:1. Във втори пореден двубой съставът на Гарет Саутгейт реализира пет гола.

 

 

Националите остават без победа след изстрадано равенство с Косово

© Reuters

   Изненадващо Черна гора поведе още в 17-ата минута, когато Марко Вешович откри. Малко случайно топката се озова в него след грешка на английската отбрана.

  "Трите лъва" отвърнаха с две бързи попадения в рамките на девет минути. В 30-ата Майкъл Кийн изравни след асистенция на Рос Баркли. Централният защитник засече центриране от свободен удар и вкара с глава. Девет минути по-късно Баркли изведе англичаните напред след асистенция на Калъм Хъдсън-Одой.

   След почивката Баркли се разписа още веднъж, като това стана в 59-ата минута. До края по веднъж вкараха Хари Кейн и Рахийм Стърлинг, оформяйки крайното 5:1.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha