Вторник, 30 Април 2024

Бернар Арно - най-богатият човек в модата и в Европа "

Бернар Арно - най-богатият човек в модата и в Европа
Публикация   10:20     13 Март, 2019 /     akcent.bg   /     829

Вълкът в кашмирено палто", както го наричат френските медии, управлява най-големият моден конгломерат в света

   Макар да не е сред най-известните световни милиардери, с богатство от 80.8 млрд. долара Бернар Арно лесно може да компенсира това. Всъщност председателят и главен изпълнителен директор на конгломерата за луксозни модни стоки LVMH е най-богатият човек в цяла Европа.

   LVMH не е просто някакъв луксозен конгломерат, а най-големият в света с приходи от 53 млрд. долара само през 2018 г.
 
   Разбираемо, четири от петте деца на Арно работят за дъщерни компании на LVMH - световноизвестни марки като Louis Vuitton, Rimowa, Berluti и TAG Heuer (LVMH също включва и Dom Perignon).
 
   Състоянието на Арно го прави най-богатият човек в модната индустрия. А в цял свят по-богати от него са само трима души - Джеф Безос, Бил Гейтс и Уорън Бъфет.
 
   Преди няколко дни дори бяха двама, тъй като Арно за малко изпревари по богатство Бъфет, но след това отново падна до номер 4.

   Арно е главен изпълнителен директор на LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE от 1989 г. насам, докато дъщеря му Делфин Арно (която е и най-голямото му дете), е изпълнителен вицепрезидент и наследник на LVMH.
 
   LVMH има 96.5% дял в Christian Dior, която пък контролира 41% от LVMH. LVMH се състои от общо 70 компании, много от които сред най-известните и престижни луксозни марки на планетата.
 
   От 1989 г. насам Арно допринася за разрастването на LVMH и достигането на сегашния ѝ статус на моден конгломерат номер 1. Вероятно затова е известен в европейските медии като "Вълкът в кашмирено палто".
 
   Той е известен и с общественото си съперничество с милиардера Франсоа Пино, вторият най-богат човек във Франция, който също има интереси в модния бизнес.
 
   Подобно на много от най-богатите си връстници, Арно е известен и като колекционер на изкуство, с творби на майстори като Баския, Хърст, Пикасо и Уорхол.
 
   И въпреки че засега Арно успя само за ден да се издигне до Топ 3 на най-богатите хора в света (печелейки 4.3 млрд. долара за един ден през януари 2019 г. след особено добър ден на фондовия пазар), много анализатори очакват в бъдеще той да има запазено място в челната тройка.
Тагове : мода , богатство ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha