Събота, 12 Октомври 2024

Пенчо Милков: „Вече три години се констатира необходимост от спешен ремонт на Дъговия мост, а такъв още не е започнат."

Пенчо Милков: „Вече три години се констатира необходимост от спешен ремонт на Дъговия мост, а такъв още не е започнат.
Публикация   08 Фев, 2019   /     akcent.bg   /     249

Министър Аврамова пое ангажимент да ускори процедурите

   „Тепърва ще се започва нова процедура и тепърва ще се чакат  150 работни дни само за изработването на нов технически проект." Не съм удовлетворен от Вашия отговор, това заяви Пенчо Милков, в реплика на Министъра на регионалното развитие и благоустройството касаещ необходимостта от спешен ремонт на Дъговия мост в Русе, след като през октомври 2017 година, г-н Милков е питал за същото. Народният представител разясни, че предходната процедура е от март 2018 и вече три години само се констатира необходимост от ремонт на моста  и то спешен ремонт.  „Това е мост, не е път!", подчерта г-н Милков и попита повторно г-жа Аврамова:  „Гарантирате ли безопасността на пътуващите по него, при положение, че 2016 ведомството се е произнесло за спешен ремонт?"  Той каза още, че не може отново върху общината да се прехвърля товара за съществено конструктивно ремонтиране на този мост и че това, че тя го кърпи не означава, че не е опасен. Според г-н Милков процедурата е можело да бъде за инженеринг, едновременно проектиране и строителство и след като вече година е минала от предходната процедура е можело да се започне следващата. „Тепърва ще започваме нова процедура, която ако бъде успешна , ще има проект, тогава в спешен порядък ще се намери строител, но това означава до година и половина реално да не започнат укрепителни работи. „ обезпокоен в народният представител.

      Министър Аврамова разясни, че за изготвянето на проектната документация е било осигурено финансиране на 09.03.2018 година. Агенцията е стартирала обществена поръчка, по реда на Закона за обществените поръчки, за извършване на ремонтно възстановителни работи на Дъговия мост, но в подадената оферта от само един участник, е установено несъответствие между изискванията на възложителя и предоставеното от участника техническо предложение. През 2019 ще стартира нова обществена поръчка за избор на изпълнител, 150 дни е срокът за изработване и представяне на проектната документация. След изготвяне на техническия проект, ще стартира друга процедура по ЗОП, за избор на изпълнител на строително монтажните работи.

                След репликата Милков министър Аврамова пое ангажимент да направи каквото е наобходимо за да ускори процедурите за да се пристъпи към реалния ремонт на съоръжението.

   Дъговият мост е построен през 1954 година. През 2000 г. е включен в проект "Транзитни пътища - IV", Програма 2002 ЛОТ № 8, финансиран от Европейската инвестиционна банка и Републиканския бюджет.

   Дъговият мост над река Русенски Лом е проектиран през 1952 г. от инженерите Илчев, Тюфекчиев, Куюмджиев и Балабанов. Строителството на съоръжението обхваща периода 1955 -1957 г.
Изпълнител на работните дейности е "Пътни строежи" район Русе.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още