Вторник, 30 Април 2024

Младите българи без образование – най-склонни да емигрират

Младите българи без образование – най-склонни да емигрират
Публикация   17:34     02 Фев, 2019 /     akcent.bg   /     723

   Младите българи с основно и средно образование са по-склонни да емигрират. Това е заключение, изказано от наследника на Валери Симеонов като вицепремиер по демографската политика – Марияна Николова.

   Тя изразява становището в отговор на поставен въпрос от депутата от БСП Георги Гьоков, който иска по-подробни данни на твърдение на финансовия министър Владислав Горанов от 12-тата среща на правителството с бизнеса, че "напоследък в страната се връщат все по-млади хора". Съгласно статистическа справка на НСИ, в периода 2015 – 2017 година се увеличава броя на бягащите в чужбина на възраст 20 – 44 години, но има и увеличение на връщащите за същия диапазон в периода 2016 – 2017 година.

   Все още обаче разликата между бягащи и връщащи се увеличава през последните три години (без 2018 година) За 2017 година в тази възраст България са напуснали около 17 000 души, а са се върнали около 6000 души.

   Николова цитира изследване на БАН от 2013 година, което показвало, че 26-27,5% от хората със средно общо и основно и по-ниско образование искат да емигрират, а тези с висше образование са 23-25%. Същевременно хората с висше образование, които искали да живеят навън за над 1 година, не бил повече от 18 на сто, докато другите били 22 на сто. 33% от младите в България твърдят, че биха емигрирали при първа възможност.

   41% обаче казват, че биха останали да живеят там, където живеят сега. А 18% са готови да се преместят някъде другаде в България. Това гласят част от данните в Годишния доклад за младежта за 2017 година, в който са обобщени данни от НСИ и от проучването „Установяване на ефекта от политиките за младежта върху младите хора в страната“, който Николова предлага като обосновка и подчертава – докладът не твърди, че броят на емигриращите е по-малък от връщащите се обратно, но все пак се увеличавал броят на връщащите се след завършване на висшето им образование в чужбина.

    Съгласно представени в края на 2018 година данни на научната конференция „Икономическо развитие и политики: реалност и перспективи“, близо 60% от завърналите се от чужбина в България българи имат намерение да останат за постоянно в България. Проучването отново е на БАН, заедно с преподаватели на УНСС. На първо място като причина да се върнат и останат в България, хората сочат семейни причини (55,9%).

    54,7% от завърналите се пък казват, че нямали проблеми след връщането си в България, но 22,3% сочат за проблем намирането на работа, а 9,6% - признаването на натрупан в чужбина трудов стаж и осигурителни права. Само 1,7% имали проблем с признаване на образование и квалификация.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha