Събота, 12 Октомври 2024

Догодина САЩ ще изнесат повече горива, отколкото внасят

Догодина САЩ ще изнесат повече горива, отколкото внасят
Публикация   27 Ян, 2019   /     akcent.bg   /     708

Това не се е случвало от 1953 г. насам. САЩ изпревариха Русия и Саудитска Арабия по месечното производство на петрол миналата година

    Съединените щати, от десетилетия разчитащи на чуждестранен петрол, ще станат нетен износител на енергия от следващата година.

   Благодарение на бума на шистов нефт и природен газ, САЩ ще изнасят повече енергия от вноса си през 2020 г. за първи път от 1953 г. насам, според прогноза, публикувана в четвъртък от отдела за статистика на департамента по енергетика. Това е две години по-рано от очакваното, съобщава CNN.

   И това няма да бъде еднократно постижение. Съединените щати вероятно ще бъдат нетен износител на енергия най-малко до 2050 г., съобщават от енергийната администрация.

   "Семената" за това събитие бяха засяти от шистовата революция, която започна през последното десетилетие. Новите технологии отключиха огромни количества природен газ и суров нефт в САЩ. Производството и на двете рязко скочи, което промени глобалния енергиен пейзаж, коментира медията.

    Подхранвани от шистовите инсталации, САЩ изпревариха Русия и Саудитска Арабия по месечното производство на петрол миналата година. Производството на САЩ се увеличи от около 5 милиона барела на ден през 2008 г. до рекордните 10,9 милиона барела миналата година, се казва в доклада.

 
   Международната агенция по енергетика съобщи, че скокът от 2 милиона барела на ден в САЩ през миналата година е най-големият скок, отбелязан някога от която и да е страна.
 
   Ръстът вероятно ще продължи, макар и с по-умерени темпове. Според най-вероятния сценарий на МАЕ, производството на петрол в САЩ се очаква да продължи с годишни рекорди до 2027 г. и да стане по-голямо от 14 милиона барела на ден до 2040 година.
Тагове : САЩ , горива , износ ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha