Събота, 12 Октомври 2024

Клинкерови тротоарни плочки на "Труд" АД се полагат в Русе на проекти по Програма "Региони в растеж"

Клинкерови тротоарни плочки на
Публикация   25 Ян, 2019   /     akcent.bg   /     1631

За този проект ТРУД е произвел продукция по полусух метод, което е напълно нова за Европа технология

   Снимки: 1,2,3 

    До средата на 2019 г. Община Русе ще приключи един от големите  проекти, които изпълнява по Оперативна програма Региони в растеж - „Реконструкция и рехабилитация на пешеходна среда и изграждане на зони за обществен отдих“. Това съобщиха от мениджмънта на "Труд" АД.Проектът е част от одобрената Инвестиционна програма на Община Русе, приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ към процедура BG16RFOP001-1.001-039 „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие“ по ОПРР 2014-2020.

      По проекта са ремонтирани обекти, които попадат в зона за въздействие с високи обществени функции – Зона „А“, определена по ИПГВР:

    Реконструкция и рехабилитация на пешеходната среда по ул. „Баба Тонка“

   Реконструкция и рехабилитация на пешеходната среда по ул. „Славянска“

   Реконструкция и рехабилитация на пешеходната среда по ул. „Църковна независимост“

    Реконструкция и рехабилитация на пешеходната среда по ул. „Райко Даскалов“

   Рехабилитация и изграждане на зона за обществен отдих по крайбрежната ивица на гр. Русе в района на ж.п. прелеза на Речна гара до ул. „Мостова“ – първи, втори и трети етап;

   Парка на Младежта – реконструкция и паркоустрояване.

Част от тротоарните плочи за обектите за пореден път е избрана русенската компания ТРУД АД.

   Фирмата е единственият производител в България на клинкерни настилки за външно полагане, а традициите в производството на този вид изделия датират от тридесетте години на 20-ти век.

   За този проект ТРУД е произвел клинкерните плочи по полусух метод, което е напълно нова за Европа технология. За да отговори на конкуренцията на най-добрите европейски производители, Русенската компания стартира разработката на технологията преди поти четири години, като окончателното усвояване се осъществи с производството на партидите по този проект. Предимството на технологията, разработена от ТРУД пред традиционната технология за производство на клинкери /пластично производство/ е отпадането на част от операциите в производствения процес, намаляване на енергоемкостта, съкращаване на времето на производствения цикъл и др. Ограниченията във формата на изделието, които налага пластичното производство в технологията по полусух метод не съществуват, което позволява производството на изделия с почти всякакви форми. Тези и други предимства на иновативната технология дават възможност на предприятието да предложи на клиентите си конкурентни цени и да достигне качеството на доказаните европейски и световни производители.

   100% натуралните съставки, влагани в производството са в основата на ангажимента на ТРУД АД  към околната среда, който е да произвежда устойчиви на времето продукти от напълно естествени материали и суровини.

   Компанията произвежда богата гама от формати в четири цвята. За постигането на цветовете при производството си ТРУД не влага химични оцветители или изкуствени добавки, като цветовете се постигат единствено от различните природни суровини и режимите на изпичане на изделията. Това дава възможност изделията на ТРУД АД да се съчетават по най-добрият начин с останалите естествени материали в дизайна на градската среда и ландшафта.

   Традициите на ТРУД АД в производството на клинкерни настилки датират от 30-те години на 19-ти век, когато през 1930 г. Община Русе поръчва производството на 120 00 бр. павета за площада пред църквата „Света Троица“ и главни централни улици, като ул. „Гладстон“, ул. „Царица Йоана“, ул. „Цар Асен“, ул. „Средец“ и др. До края на 1933 г. ТРУД произвежда заявените от общината павета по технологията на „Жълтите павета“, по модел на положените тогава по бул. „Руски“ в София.

   Паветата на ТРУД, монтирани в гр. Русе преди повече от 80 г. могат и днес да се видят по тротоара пред църквата „Света Троица“ и на паркинга до съдебната палата на ул. „Райко Даскалов“.

   Времето е доказало предимствата на клинкерните настилки пред бетоновите аналози като клинкерите се отличават със значително по-голямата си якост, по-ниската износоустойчивост и в пъти по-дълъг експлоатационен период.

   За последните две години, с продукти на компанията са реализирани десетки обществени и частни обекти, като интересът на хората към клинкерните изделия се повишава с всяка изминала година.

 

Тагове : Труд , клинкери ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha