Събота, 12 Октомври 2024

БНБ предупреди за бъдещи затруднения при изплащането на кредитите

БНБ предупреди за бъдещи затруднения при изплащането на кредитите
Публикация   15 Ян, 2019   /     akcent.bg   /     480

 

   Кредитната дейност се активизира под влияние на благоприятните тенденции в макроикономическата среда, но бързото нарастване на кредита може да създаде циклични рискове, които да се проявят при бъдещо покачване на лихвените нива или отслабване на икономическата активност, посочват в своя тримесечен анализ от Българска народна банка.

   Подемът на икономическата активност намира отражение в увеличаване на заетостта, трудовите възнаграждения и печалбите.

   На база на текущата динамика, предприятията и домакинствата продължават да формират оптимистични очаквания за бъдещото си финансово състояние, което, в съчетание с ниските лихвени равнища, засилва склонността им да използват привлечени средства при финансиране на инвестициите и потреблението.

   Увеличението на търсенето на кредити е съпроводено с повишена склонност на банките да разширяват по-интензивно кредитната си дейност.

    Под влияние на тези фактори, вземанията на банковата система от неправителствения сектор нарастват с най-високия си темп, считано от средата на 2009 г. насам, като активизирането на кредитната дейност е по-ясно изразено в сегмента на кредитите за домакинства.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha