Събота, 12 Октомври 2024

Малки търговци на горива излизат на безсрочен протест

Малки търговци на горива излизат на безсрочен протест
Публикация   07 Ян, 2019   /     akcent.bg   /     455

От Националното сдружени на търговците и превозвачите на горива са се свързали с организатори от протестите на „жълтите жилетки“ във Франция, за да им разкажат как се организират протестите

   Собственици на малки бензиностанции и превозвачи на горива излизат на протест от тази седмица с искане да не влиза в края на януари приетият Закон за горивата. На този етап отказват да заявят точен ден, за да има изненада.

   Това обявиха на пресконференция от Националното сдружени на търговците и превозвачите на горива, предаде репортер на БГНЕС. Сдружението търси подкрепа от президента, омбудсмана, депутати, които да съдействат за отлагането на закона.

   Настояването е да се спре закона, тъй като според сдружението има допуснати 35 нарушения на българското и европейското законодателство. Очаква се и решение на Европейската комисия.

   От сдружението са се свързали с организатори от протестите на „жълтите жилетки“ във Франция, за да им разкажат как се организират протестите.

   Със сигурност обещават, че няма да има палежи на магазини и вандалски прояви. Ще се блокират граничните пунктове и възложи магистрали. Малките търговци са готови да протестират безсрочно, докато не се върне законът за преразглеждане в парламента.

   „Това е лобистки и корупционен закон, който ще доведе до масови фалити на малки търговци и закриване на бензиностанции в малките селища“, смята Пламен Стоянов, член на Управителния съвет на сдружението. Според него с влизането на закона ще остави на пазара двама или трима големи играчи на пазара, които ще договарят цените и по този начин монопола ще стане още по-голям.

   Неговият колега – Симо Симов, говорител на сдружението, допълни, че с отпадането на много от малките търговци

ще се стигне до драстичен скок в цената на горивата

   „Малките фирми се явяват в момента известна бариера и балансьор на пазара в ценовата политика. Отпаднат ли се развързва ръцете на големите търговци“, обясни говорителят.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha