Четвъртък, 2 Май 2024

Визията на Доган за коалиция на застоя вече се случва ициално и завинаги

 Визията на Доган за коалиция на застоя вече се случва ициално и завинаги
Публикация   15:14     23 Дек, 2018 /     Алексей Лазаров   /     694

Всички парламентарни партии в момента ядат от порциите на властта, вечният лидер на ДПС иска това да е оф

    "Към днешна дата няма нужда от предсрочни парламентарни избори, а от (...) програмен кабинет (...) в който да се включат всички парламентарни партии с ясно дефинирани цели за десетина и повече години." Това каза в четвъртък вечерта почетният председател на ДПС Ахмед Доган в словото си пред висшия партиен актив на движението по време на новогодишното тържество в т.нар. сарай в столичния квартал "Бояна".
    Всъщност изказването на Доган не предлага нещо ново - подобна конструкция би официализирала сегашното състояние, в което всички парламентарни партии получават от порциите на властта, разликата е само в количеството. Водещата роля сега, разбира се, имат ГЕРБ и т.нар. патриоти. Извън тях обаче в играта са включени практически всички останали:

  • Участието на Делян Пеевски в правителството през квотата на "Атака" е по-видимо от всякога.
  • Самото ДПС подкрепя ГЕРБ в ключови гласувания. Близките отношения между двете партии проличаха особено ясно при промените в закона за борба с корупцията. ДПС не само подкрепи предложенията на ГЕРБ да се засилят правомощията на КПКОНПИ, но и двама депутати от двете партии (Данаил Кирилов и Хамид Хамид) внесоха общ законопроект, който разширява репресивните правомощия на комисията. Това издава не само полуофициални коалиционни отношения, но и споделения контрол на ДПС и ГЕРБ в прокуратурата и в самата комисия за борба с корупцията. И това е само от тази седмица.
  • При гласуването на първо четене на същия законопроект петима депутати от БСП (включително заместник-председателят й Драгомир Стойнев) гласуваха заедно с депутатите от ДПС и ГЕРБ. Спорната сделка, при която правителството финансира община Варна да купи неизползваем имот от червения функционер Георги Гергов за 43 млн. лв. , показва защо това гласуване няма да е изолиран случай. Ако не цялата БСП, то поне части от нея вече са готови за "програмно правителство" на всички в парламента.
  • Част от "патриотите", която още не е, да кажем, убедена за сътрудничество с ДПС, след акцията на прокуратурата срещу корупцията при даването на българско гражданство вече явно е готова да направи всичко. Включително "програмно правителство".
  • "Воля" също в ключови моменти подкрепя правителството. Така през ноември депутатите на Марешки осигуриха кворум в пленарната зала и спасиха приемането на бюджета на НЗОК. Прокуратурата също се намеси, активизирайки разследвания срещу депутати от "Воля", включително самия Марешки.

   Нито една от парламентарните партии, които в момента формално не са във властта, не предлага някаква особена алтернатива на сегашното управление. Никоя от тях не говори за реформи в съдебната система. Защото дори тези, които не се възползват от сегашното състояние, са хванати за гърлото от него. Никой не настоява за реалната борба с корупцията - всички изглеждат като по-скоро да искат да се възползват от нея или поне да не попаднат под ударите на КПКОНПИ. Никой не иска държавната администрация да стане наистина ефективна - това ще попречи на предното. Изброяването може да продължава още дълго, но идеята е ясна - всички партии в парламента сега имат консенсус какво не трябва да се случва. Разминаването е само кой в каква степен да се възползва от недостатъците.

   Така че предложението на Доган е логично продължение на сегашната ситуация. Защо да не се направи едно справедливо за всички партии разпределение на порциите от властта - всички да седнат на масата, за да не дърпа никой покривката? При тройната коалиция на НДСВ, ДПС и БСП за целта имаше формула: 3-5-8.

Източник: Капитал

Тагове : визия , Доган ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha