Събота, 12 Октомври 2024

Потреблението в Китай с най-слаб растеж от 15 години насам

Потреблението в Китай с най-слаб растеж от 15 години насам
Публикация   16 Дек, 2018   /     akcent.bg   /     653

   Продажбите на дребно в Китай през ноември отчитат най-бавен растеж от 2003 г. през ноември. Промишленото производство е нараснало с най-слаб темп от близо три години на фона на продължаващото отслабване на вътрешното търсене, давайки нов сигнал за засилващите се рискове пред икономиката на фона на опитите на Пекин да намали напрежението в търговския конфликт със САЩ, съобщи Ройтерс.

   Втората по големина икономика в света губи скорост през последните тримесечия, като дългогодишната кампания на правителството срещу "сенчестото" кредитиране оказва все по-голям финансов натиск върху компаниите и нанася удар на производството и инвестициите.

   Забавянето на промишлеността и търговското напрежение със САЩ започнаха да притискат потребителското доверие в развитието на икономиката, което възпрепятства растежа на продажбите на дребно. Първи са засегнати големите покупки, като продажбите на автомобили на китайския пазар отчитат спад от май.

   Продажбите на дребно са нараснали с 8,1 на сто през ноември спрямо същия месец на миналата година, сочат публикувани днес данни на националната статистическа служба. Това е под очакванията за повишение с 8,8 на сто и е най-бавният темп от май 2003 година. През октомври показателят нарасна с 8,6 на сто. Продажбите на автомобили са се свили рязко с 10 на сто.

   Промишленото производство е забавило растежа си до 5,4 на сто на годишна основа през ноември, което е под прогнозите на анализаторите и се равнява на темпа от януари-февруари 2016 година. Очакваше се заводското производство да запази без промяна октомврийския си темп от 5,9 на сто.

 
Тагове : Китай , разтеж ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha