Събота, 19 Октомври 2024

Какво е Клиничен Ендоканабиноиден Дефицит?

Какво е Клиничен Ендоканабиноиден Дефицит?
Публикация   30 Ноемв, 2018   /     Красимира Лазарова   /     1254

   Изследователите вярват, че основната причина за много заболявания, особено тези, свързани с имунната система и възпалението, може да бъде нарушение, наречено клиничен ендоканабиноиден

дефицит.

   Ендоканабиноидният дефицит е теория за симптомите и състоянията, които се развиват, когато ендоканабиноидната система на организма не функционира правилно. В предишната статия обсъдихме ендоканабиноидната система и нейната роля в регулирането на широк спектър от процеси на тялото за поддържане на нашето здраве. Тялото естествено произвежда невромодулаторни липиди, наречени ендоканабиноиди, които взаимодействат с канабиноидните рецептори в цялото тяло, за да предизвикат химически реакции, които поддържат тялото балансирано.

   Теорията за клиничния ендоканабиноиден дефицит предполага, че в някои случаи тялото не произвежда достатъчно ендоканабиноиди или достатъчно рецептори за ендоканабиноидната система да функционира правилно. В резултат на това много от функциите не се регулират правилно и тялото става небалансирано, което позволява появата на заболявания.

   Теорията за CECD е предложена за първи път през 2004 г. от известния изследовател на канабиноидите д-р Итън Русо, носител на Нобелова награда. В изследване, публикувано в Neuro Endocrinology Letters, д-р Русо предполага, че дефицитите в канабиноидни нива могат да обяснят защо се развиват някои състояния.

   Д-р Русо е изследвал наличната литература и е открил доказателства, че хората, диагностицирани с определени състояния, са имали по-ниски нива на ендоканабиноиди. Той предположил и обяснил защо допълването с канабиноиди, открити в растения като коноп, се оказва ефективно при облекчаване на някои състояния при хора с недостатъчност на ендоканабиноиди и / или канабиноидни рецептори.

"Мигрена, фибромиалгия, синдром на раздразненото черво и свързаните с тях състояния показват общи клинични, биохимични и патофизиологични модели, които показват наличието на клиничен ендоканабиноиден дефицит, който може да бъде подходящо лекуван с канабиноидни лекарства", заключава Д-р Русо в своя изследователски преглед.

   Канабиноидите, открити в растения като конопа, включително канабидиол (CBD), са аналогични на ендоканабиноидите, естествено произведени от тялото. Изследванията показват, че те взаимодействат с канабиноидните рецептори на ендоканабиноидната система, за да предизвикат химически реакции, които помагат да се постигне хомеостаза.

   Дефицитът на ендоканабиноидите е свързан с няколко други нарушения, освен мигрена, фибромиалгия и синдром на раздразнените черва. Ендоканабиноидната система е отговорна за регулирането на освобождаването на невротрансмитери, така че заболяванията, които се дължат на тяхната дисфункция, като болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон, могат също да бъдат свързани с клиничния ендоканабиноиден дефицит.

       CECD е причина и за състоянията по долу :

 

   Докато изследванията продължават и до днес, то теорията за CECD отваря нова врата за нови методи за предотвратяване и управление на определени болестни състояния. Д-р Русо смята, че канабиноидите от коноп са основните хранителни вещества, които могат да сведат до минимум определени заболявания. Канабиноидите от коноп подпомагат ендоканабиноидната система и гарантират нейното правилно функциониране.

   Интересувате ли се да научите повече за канабиноидите и техните терапевтични свойства чрез взаимодействие с ендоканабиноидната система?

   Пишете ми или се обадете по телефона и не забравяйте да се погрижите за своята ECS.

      Красимира Лазарова

       + 359 889 40 30 99

terrakannabg@gmail.com

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha