Протест срещу банките започва Националната асоциация на българския бизнес

Публикация   02 Ноемв, 2010   /     akcent.bg   /     701

За допуснати порочни практики от страна на финансовите институции ще бъде сезирана прокуратурата

   Протест срещу банките организира Национална асоциация на българския бизнес, като исканията и са насочени към всички финансови институции за подписване на обществен договор http://bgpetition.com/banki-obshtestven-dogovor/index.html за приемане на антикризисна програма за предоговаряне на кредитите и към законодателната власт.

 Утре ще бъде разположен палатков лагер пред Булбанк, площад Света Неделя 7 и пред БНБ. Палатковият лагер ще стои поне един месец.  Там ще се раздават флайери, ще се събират подписи и жалби.

Сред исканията са да бъде изготвена методологията по определяне на лихвения процент по договорите за банков кредит на база на договорен независим пазарен индекс плюс договорена надбавка.

  От Асоциацията настояват банките да нямат право едностранно да променят условията по сключен договор за банков кредит, както и да отпаднат всички неравноправни клаузи в договорите и общите условия на търговските банки.

Сред исканията е и създаване на финансов омбудсман, който да има правомощия да защитава интересите на лицата, получили кредит, кредитна карта, лизингова вещ или друг паричен заем.

   От сдружението настояват и отпадане на възможността на банките да издават заповед за незабавно изпълнение от съда само на основа документ или извлечение от счетоводна книга- заповедното производство по чл.417, т.2 Гражданския процесуален кодекс - „документ или извлечение от счетоводни книги, с които се установяват вземания на държавни учреждения, общините и БАНКИТЕ”.В този член банките, които са частни търговски дружества, са приравнени към държавата и общините, което поставя всички други субекти в неравноправно положение.

   Друго искане е за промяна на изпълнителното производство по ГПК, като се обжалват всички действия на частните съдебни изпълнители – връчването на покана за доброволно изпълнение, опис, оценка, обявяване на публичната продан и да се намалят таксите, като необосновано високи.

   За нарушения, които банките са допуснали, ще бъде сезирана прокуратурата. Сред обвиненията са и че се увеличава практиката финансовите институции да изкупуват жилища при втори или трети търг на безценица лично или чрез техни дружества.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha