Пенчо Милков: Хората ползват евтини въглища, дърва, гуми и други боклуци за отопление, защото са бедни

Пенчо Милков:  Хората ползват евтини въглища, дърва, гуми и други боклуци за отопление, защото са бедни
Публикация   16:02     16 Ноемв, 2018 /     akcent.bg   /     681

   „Имаше времена, в които децата в Русе носеха маски, отивайки сутрин на училище, защото въздухът беше мръсен. Аз носех такава маска, и то – не един или два пъти. Тридесет години по-късно, деца от Русе отново са с маски, заради мръсния въздух. Ако 30-години по-късно децата на едно общество имат същите проблеми си, задавам въпроса - какво изобщо сме постигнали и за каква суета са ни били всички други постижения". 

   Това каза днес  от парламентарната трибуна, народният представител от ПГ на „БСП за България" Пенчо Милков, по време на обсъжданията на промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Той добави, че  в мотивите на законопроекта, обаче не е обяснено, че се внася, защото българите дишат мръсен въздух, разболяват се и страдат, а защото има осъдително решение на съда на Европейския съюз  срещу България

   Милков каза още, че законопроектът претендира, че урежда изискванията за качеството на твърдите горива, но не го прави. Народният представител допълни, че още в началото, той се насочва срещу една малка част от твърдите горива – въглища и брикети

   „Само 25% от семействата, отопляващи се на твърдо гориво, използват въглища или брикети, а 75 %- използват дърва. А горенето на дърва с ниско качество, обикновено с висока влажност, е един от най-сериозните замърсители на въздуха в България.

   Хората ползват евтини въглища, дърва, дори отпадъци от мебелно производство, гуми и други боклуци за отопление, защото са бедни", коментира Пенчо Милков.Той добави, че държавата трябва да въведе стандарти за уредите за отопление или за промишлено горене и е необходимо администрацията на МОСВ да си върши ефективно работата по места.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha