Вторник, 30 Април 2024

37 данъчни декларации са подадени вече в офиса на НАП Русе

Публикация   19:07     06 Ян, 2012 /     akcent.bg   /     397

Новото в тазгодишната кампания е, че сумата на дължимия данък ще се закръгля в полза на клиента

 

         През първата седмица на данъчната кампания в Офиса на НАП в Русе са подадени 22 декларации от граждани по чл. 50 от ЗДДФЛ и 15 декларации от юридически лица по чл. 92 от ЗКПО. Почти толкова са били подадените декларации и в началото на миналогодишния януари, когато с 5 са били повече фирмите, които са ги изпратили по електронен път.

         Тази година крайният срок за подаване на декларации и плащане на данъците за физически лица е 2 май. За фирмите последната дата е 2 април, тъй като 31 март се пада в събота. Всички, които подадат декларации и платят дължимите налози до 10 февруари, ще получат 5 % отстъпка. Тя се полага и на лицата и фирмите, които изпратят документите по интернет, заверени с електронния им подпис. Данъчното намаление обаче не може да се сборува и да стане 10 %, ако се спазят двете условия.  Наемодателите също могат да се възползват от отстъпката от 5 на сто, но само ако през миналата година са внасяли авансово данъка .

         Новото в тазгодишната кампания е, че сумата на дължимия данък ще се закръгля в полза на клиента. Това е една от промените в законодателството, която ще спести на гражданите внасянето на стотинки. Така, ако едно лице, според декларацията си дължи 30,99 лева, ще следва да внесе 30 лева данък . Друго облекчение е, че отпадна задължението тези, които през предходната 2011 г. са останали без работа или са работили по повече от един трудов договор, да подават годишна данъчна декларация, стига данъкът да е авансово удържан в пълния му размер.

        Гражданите не бива да забравят за изискването, че като данъкоплатците трябва да декларират суми над 10 000 лв., които са дали или са получили като приятелски заем през миналата година. Ако за последните 5 години отново са в качеството на заемодатели или получатели, но за суми над 40 000 лв., също декларират точния размер.

       Ако при попълването на декларацията се окаже, че НАП ви дължи пари от надвнесени данъци, първо ще бъде извършена проверка дали имате неплатени публични задължения. Ако нямате, агенцията ще ви изплати дължимото, но за това трябва да посочите в декларацията банкова сметка, по която да се преведат парите.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha