Събота, 12 Октомври 2024

Отпадъчните води на "Боримес" се вливат директно в Дунава, констатира проверка на Екоинспекцията

Отпадъчните води на
Публикация   24 Окт, 2018   /     akcent.bg   /     1138

Глоба до 3000 лева ще бъде наложена заради нарушение по компонент въздух, свързано със състоянието на климатичните и хладилни инсталации

   Предписания за пречистване на производствени отпадъчни води са дадени на кланица, собственост на „Боримес“ ООД. Дружеството извършва дейност на територията на Индустриален парк - Русе. 

   При планова проверка на обекта е установено, че производствените отпадъчни води не се подлагат на необходимото пречистване, отговарящо на изискванията за заустване в канализационни системи на населени места. Водите се отвеждат  в канализационен колектор „България“, който се експлоатира от „В и К“ ООД – Русе, за който е представен договор. Към настоящия момент този колектор не е включен в действащата Градска пречиствателна станция на Русе и отпадъчните води от него се отвеждат без пречистване в река Дунав.

   Необходимо е дружеството да направи постъпки за изграждане на локално пречиствателно съоръжение. На оператора е даден срок до края на годината да представи възможни алтернативи, гарантиращи пречистването на отпадъчните води до степен, отговаряща на изискванията на специализирана наредба.

   При проверката е констатирано нарушение по компонент въздух, свързано със състоянието на климатичните и хладилни инсталации, за което спрямо дружеството  ще бъде наложена санкция в размер от 1000 до 3000 лева.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още