Вторник, 30 Април 2024

Doing Business 2012 - Годишна класация на Световната банка

Публикация   19:06     05 Ян, 2012 /     akcent.bg   /     440

Сред анализираните 183 държави България заема 59-о място в новото издание на годишната класация Doing Business



    В доклада се отбелязва, че най-високо класираните държави са сред най-развитите икономики в света и притежават ефективни регулаторни процедури, ефективно правораздаване, защитаващо собствеността и правата на инвеститорите, както и кредитни бюра и регистри за обезпечение, които стимулират финансирането на бизнеса.

Тази година държавите с най-благоприятни условия за правене на бизнес са оценявани по 11 показателя. Сред тях – колко струва стартирането на бизнес, каква е стойността на функциониране и закриването на компания, на получаване на разрешителни, наем на работна сила, данъчна тежест, режим на външна търговия, отпускане на кредити и т.н.

За пръв път тази година в доклада се измерват подобренията в полза на бизнеса през последните 6 години. По този показател 94% от включените в него 174 държави са отчели подобряване на регулаторната рамка.

Периодът, за който е направен анализът, е между юни 2010 и юни 2011г.

България слиза с две места спрямо предходния доклад на Световната банка. Авторите изрично подчертават, че изкачването или слизането в класацията може да не е резултат от някакви вътрешни процеси, а да отразява подобряване или влошаване на положението в други държави.

  Начело в класацията е Сингапур, в първата петица са още Хонг Конг, Нова Зеландия, САЩ и Дания, докато в дъното на класацията са Конго, Централната Африканска република и ЧАД.

Най-голямо подобрение показва Мароко (с 21 места до номер 94) и това е демонстрация за вълната от политически и бизнес реформи в Африка (Сао Томе и Принсипе се изкачва с 11 места, Кабо Верде с 10) и Източна Европа (Молдова с 18 места, Македония с 12, Латвия с 10), отбелязва Световната банка.

В Топ-10 влезнаха Южна Корея (от 15 на 8) и Исландия, които изместиха Швеция и Саудитска Арабия.

По 10-те показателя, по които се подрежда класацията, България е отчела подобрение по 4, влошаване по 5 и по един (достъп до кредитиране) няма промяна. Страната ни остава с най-добра позиция по показател „Отпускане на кредити” (8 място).

    Влошаването е по показателите Започване на бизнес", "Регистриране на собственост", "Защита на инвеститорите", "Уреждане на несъстоятелност" и "Разрешение за строеж".

По последния показател България е слязла от 125-о на 128-о място в света. Като пример - за да построиш един склад, са нужни 23 процедури и разрешителни, отнема 120 дни и струва 371% от БВП на глава от населението. Забележително е, че в тази категория за България вместо да намаляват, всички показатели се повишават от 2005г. насам. Дните от 108 стават 120, разрешителните - от 19 стават 23, а разходите се увеличават от 280.3% от БВП на глава от населението на 317%. В сравнение с района в България няма промяна в процедурите от 2008г. насам, докато в района те системно намаляват до 17. Справката с докладите от 2008г. насам показва, че в първата година от периода е отчетено, че сдобиването с разрешителни за строеж е станало по-трудно и по-скъпо, след което трите следващи доклада посочват само едно нещо: "няма реформа, няма реформа, няма реформа"

Подобрението на българската позиция в класацията е в категориите "Прилагане на договорите", "Търговия през границите", "Плащане на данъци" и "Свързване с електричество".

По последния показател обаче промяната е минимална - изкачване с едно място в класацията до едва 133-а позиция. В приложения пример се вижда, че за да свържеш вече построения склад с трифазен ток в България са нужни 6 процедури, средно 130 дни, а разходите са 366.6% средния БВП на глава от населението.

Средното за района е 29 място, по-зле от нас са Чехия (148 и Молдова 160.) Абсолютният лидер е Словения, където се искат 5 разрешителни, но услугата се извършва за 38 дни и струва три пъти по-евтино, отколкото в България - 119% от БВП на глава от населението.

В България е относително лесно да се започне бизнес. Страната е на 49-о място в света, изискват се 4 процедури, отнема 18 дни, струва 1.5% от БВП на глава от населението и не се изисква никакъв минимален капитал. Средното за района - 39, ние сме между Унгария (39) и Словакия (76), най-зле в Чехия - 138-а позиция в световната класация.

"Във времена на трайно висока безработица и необходимост от създаване на работни места правителствата по света продължават да търсят начини за подобряване на регулаторната рамка и климат за бизнеса в страната. Малките и средни предприятия печелят най-много от тези подобрения, а те са ключовите двигатели за създаване на работни места в много части на света", коментира Аугусто Лопес-Карлос, директор на Световната банка за глобални индикатори и анализи.

Започването на бизнес се е улеснило значително през последните 7 години. През 2004 са били нужни 11 процедури и 32 дни, днес процедурите са намалели на 4 (средно в района - 6), а дните - на 18, приблизително колкото е и средното в района. В доклада се отчита, че за последната година в България не е извършена някаква реформа, засягаща стартирането на бизнес. Година по-рано бе отбелязано драстичното намаляване на изискването за минимален капитал - от 5000 на 2 лева.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha