с мрачна прогноза: Очаква ни перфектната ценова буря!

с мрачна прогноза: Очаква ни перфектната ценова буря!
Публикация   18:24     29 Септ, 2018 /     akcent.bg   /     721

В момента хората работят за олигарсите, за едрия капитал; едрият капитал работи само за себе си, а държавата е изпуснала тотално юздите на управлението, смята икономистът

   От началото на годината цените в България са се повишили чувствително повече спрямо същия период от миналата година, т.е., почти двойно повече. Обикновеният гражданин започва да се замисля, първо, какво да прави с доходите си, как да ги преразпределя. И второ, какво ще направи правителството и парламент, тъй като независимо, че се водим парламентарна република, тя е правителствена, да не кажа еднолично правителствена. Това каза в интервю пред радио „Фокус” икономистът проф. Боян Дуранкев.

   Според него скокът на цените не е само на енергията и в хляба. През последните години много рязко се увеличиха цените на жилищата. Цената на основни потребителски стоки нарасна, на доплащанията за здраве, за образование, така наречените неформални плащания, съобщи той.

   На хоризонта се задава нова тол система, ще трябват нови плащания, по-високи застраховки, осигуровки. Министърът на здравеопазването иска нови доплащания. Правителството и парламентът са изпуснали юздите на управлението в една или друга система, заяви проф. Дуранкев.

   Според него тази година в България ще има перфектната ценова буря и трябва да се вземат някакви мерки, защото обикновеният човек, той ще плаща всъщност всяко повишение на тези цени.

   По отношение мерките срещу бедността  се оказва, че България е черната овца в ЕС. България в момента е на първо място по социално разделение, социално разслоение, напомни Дуранкев. Проблемът според него е в това, че в България имаме 1% свръхбогати хора, които могат да си позволят и да си купуват годишно ТЕЦ-ове, летящи чинии, какво ли не, а от друга страна - така наречените над 60% оцеляващи ден за ден.

   В такава ситуация икономистът смята, че е странно да се твърди, че стабилността е нещо добро за България. Според него трябва да се промени данъчната политика, която е мумифицирана още от правителството на Станишев и която се адмирира и приветства от всичките правителства на Борисов. Така това разслоение на обществото ще продължи, категоричен е проф. Дуранкев.

   И най-неприятното е, че тази перфектна ценова буря на повишение на цените и същевременно по-бавно повишение на доходите, особено на тези, които са унижени и оскърбени с доходите, ще продължи, прогнозира икономистът. Според него „в България управлението е изпуснало юздите и то стабилно ги е изпуснало. Няма значение как изглежда пред телевизорите”.

   Проф. Дуранкев смята, че е необходимо е връщането на държавата във функциите, даже на производител и на контрольор на това, което трябва да става в държавата. „И обикновеният, малкият човек гледа дребните работи. Той не гледа толкова и не се вторачва в това къде си бил и с кой си се снимал. Не се вторачва в това, че казваш, че е стабилно управлението. А гледа елементарните, дребните работи и забележете – става дума за страна-членка на ЕС, а не за централно-африканска република”, каза професорът.

   „Ние имаме хора, които живеят в космоса по доходи. Имаме олигарси свръх-богати, които трудно могат да обяснят на обикновения българин как в така наречената българска икономика са станали милиардери или със стотици милиони. Това обикновеният българин го вижда и си задава въпроса – „щом имаме милиардери и мултимилионери, защо имаме толкова бедни хора? Защо тази система, която се твърди, че е по-добра, отколкото тази, която беше в така наречен реален социализъм, тази система генерира повече бедни, отколкото имаше като дял при предишната система?“, заяви проф. Дуранкев, изисквайки отговор не само от икономистите, но най вече от политиците.

   Според него в момента хората работят за олигарсите, за едрия капитал, а едрият капитал работи само за себе си.

   Проф. Дуранкев още веднъж подчерта необходимостта от данъчна реформа, въвеждането на прогресивен данък „Общ доход“, но това означавало да погледне защо най-едрите български компании почти всяка година тълкуват счетоводно, че са на червено, т.е. не плащат данъци, а гигантските вериги, които оперират в България си изнасят печалбите в чужбина. Според него икономическият растеж не топли печките.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha