Над 240 участници изминаха разтоянието от 15 км днес по време на пробега на свободния дух

Над 240 участници изминаха разтоянието от 15 км  днес по време на пробега на свободния дух
Публикация   29 Септ, 2018   /     akcent.bg   /     1085

  Снимки: 1,2,3 Румен НИКОЛАЕВ

  Днес се проведе третото издание на международното състезание „Пробег на свободния дух Русе – Гюргево“. Официалното откриване се състоя на централния площад в град Гюргево.

Сред официалните гости на събитието бяха главният секретар на Министерството на младежта и спорта Асен Марков, народният представител Пламен Нунев, зам.-кметът по хуманитарни дейности в Община Русе Иван Григоров, и председателите на организационния комитет  Анелия Нунева, Евгени Игнатов,  председател на СЛАК „Дунав“ – Русе и  Адонис Пуьо, председател на СК „Дунарея“ - Гюргево.

   Маршрутът бе с дължина 15 километра. Всички участници бяха на над 18-годишна възраст – необходимо изискване, за да могат да преминат границата с личната си карта. Впечатление направи силното участие на бегачи от Кения, както и високото спортно майсторство на българските участници. Пъстрата палитра от бегачи включи не само изявени професионалисти, но и любители аматьори, като най-възрастният сред тях бе 72-годишен русенец. И тази година, България показва висок интерес към инициативата с най-висок брой участници – 125 души.

       Финалът на състезанието се състоя на площад „Свобода“, където в 11:30 ч. беше разположена сцена за награждаването на отличниците. Сред мъжете, победител бе кениецът Абел Роп, който измина разстоянието от 15 километра за 43 минути и 25 секунди. Пръв сред българите се класира Иво Балабанов.  При жените, на първо място се нареди румънската бегачка Роксана Бирка /сн.2/, изминала пробега за 50 минути и 26 секунди, а шампион сред сънародничките ни стана Маринела Нинева.

       Състезанието се провежда за трета поредна година, като участие в него взеха 244 участници от България, Великобритания, Сърбия, Румъния, Австрия, Унгария, Кения и Португалия. Организатори на проявата са СЛАК „Дунав“ – Русе и СК „Дунарея“ с партньорството на Община Русе, Община Гюргево, Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Министерство на младежта и спорта на Република България.

    Интересен факт е, че това е единственото състезание в света, което се провежда на мост – започвайки в една държава и финиширайки в друга. Освен това, всеки участник има възможността да премине Дунав мост пеша – нещо, което по друг начин не би могло да се случи.

Тагове : крос , участници ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha