Събота, 12 Октомври 2024

Нова книга представя историята на финансовите институции в Русе

Нова книга представя историята на финансовите институции в Русе
Публикация   28 Септ, 2018   /     akcent.bg   /     712

   Излезе от печат книгата “Финансовите институции в Русе 1878-1947”, която ще бъде представена на 28 септември (петък) в зала на Гимназията по икономика от 13,30 часа. Изданието, което се основава на автентични архивни документи, е поредното доказателство за голямото значение на Русе като един от най-важните центрове на стопанското развитие в следосвобожденска България. Книгата е плод на изследванията на историка и дългогодишен служител в Държавен архив – Русе Роза Велинова и журналиста Маргарита Трифонова.

  Представянето на изданието е заключителен етап на проекта „От началото на банковото дело в Русе до криптовалутите – традициите и визионерството през погледа на русенските ученици и студенти, бъдещи лидери в икономиката и финансите”. Той се осъществява по програма „Знание и растеж”, реализирана от Фондация „Русе – град на свободния дух, с подкрепата на Фондация „Еконт”. Идеята обединява усилията на Фондация „Бряг” и партньорите от Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети”, РУ „Ангел Кънчев”, РБ „Любен Каравелов”, Държавен архив – Русе и Регионалния инспекторат по образование.

  Според д. и. н. Любомир Златев, рецензент на книгата “Финансовите институции в Русе 1878-1947”, тя представлява  задълбочено изследване за стопанската история на нашия град. „Определено може да се каже, че това изследване налага радикална преоценка в представите ни за индустриалния град Русе. Оказва се, че водеща роля в стопанското му развитие имат не толкова неговите фабрики, колкото финансовите институти, създавани непрекъснато от предприемчивите русенци в периода 1878-1947 г.”, се казва в рецензията.

  В увода на книгата с езика на документалните факти, в стегната и ясна форма е проследено и анализирано развитието на различните финансово-кредитни сдружения в града през този период. Очертани са етапите в тяхното създаване, консолидиране и реализиране, като институти с изключително важно стопанско значение не само за Русе, но и за цялата страна. Изданието представлява своеобразна класификационна схема на финансово-кредитните учреждения, съществували у нас до 1947 г.

  В рецензията пише още: „И не случайно авторите изтъкват безспорната заслуга на русенци в тази насока, които създават в края на 1890 г. Първото българско застрахователно дружество “България”, като противодействие на румънската застрахователна компания “Дачия-Романа”. Основаната през 1895 г., Българска търговска банка в Русе от около тридесет акционери се превръща в най-силната банкова институция извън столицата. Дори само тези два примера са достатъчни да илюстрират значимостта на изследването на Р. Велинова и М. Трифонова.”

  По време на представянето на книгата ще бъдат обявени и имената на победителите в двата конкурса, проведени по проекта: за есе на тема „От първите банки до криптовалутите” и фотоконкурс „Сградите на първите банки в Русе напомнят за началото”.

  Проектът, който стартира през март, включваше още конференция на тема „От Спестовно дружество „Гирдап” до криптовалутите”. Тя събра за дискусия русенски гимназисти с водещи експерти в банковото и застрахователното дело, които говориха за началото на банковия сектор в Русе и ролята на финансовите институции за развитието на икономиката на региона след Освобождението, за състоянието на банковия и застрахователния сектор днес и по темата „Криптовалутите: временен хит или бъдещето на финансовата система”. По проекта беше представена и фотоизложба, подготвена от Държавен архив – Русе.

  Проектът се изпълнява с активното участие на ученици и преподаватели от Гимназията по икономика. Гимназисти се запознаха с ценни издания и автентични документи от историята на финансовите институти в Русе със съдействието на партньорите от Регионална библиотека „Любен Каравелов” и Държавния архив, участваха в семинара и конкурсите по проекта. Ученици от гимназията проведоха летен стаж в редакцията на в. „Бряг” и издателство „Бряг” и помагаха за подготовката на книгата “Финансовите институции в Русе 1878-1947”.

  Целта на проекта е да се съхрани паметта за важни исторически моменти от миналото на Русе, да се вдъхновят наследниците на първите банкери да продължат традициите и да се предизвика интересът им към изучаването и развитието на най-новите технологии в областта на финансите.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още