Събота, 12 Октомври 2024

Обсъдиха състоянието на ВиК сектора

Обсъдиха състоянието на ВиК сектора
Публикация   12 Септ, 2018   /     akcent.bg   /     661

Вноската на държавата в бюджета на Асоциацията да бъде увеличен от 15 000 на 20 000 лв, бе решено на извънредното заседание на ВиК асоциацията

   Областният управител на област Русе  Галин Григоров проведе извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК – Русе, в качеството си на неин председател.

   По време на заседанието беше прието решение препоръчителният размер на вноската на държавата в бюджета на Асоциацията да бъде увеличен от 15 000 на 20 000 лв., което представлява 35% от общото финансиране. Необходимо е да се конкретизира, че приетото решение има по-скоро статут на предложение пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството, но се очаква то да бъде одобрено и в София.

   По време на срещата главният секретар на Асоциацията г-н Пламен Спасов запозна присъстващите с установената фактическа обстановка след извършения анализ на ВиК активите, посочени в договора за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията и предоставяне на водоснабдителни и канализационни услуги. Изброени бяха 12 групи грешки и неточности, които са били допуснати в предходни периоди. Сред тях са липсата на отразени терени, върху които са изградени обекти от ВиК инфраструктурата, както и дублиране на ВиК имоти или неотразени такива по схемите на водопроводните системи. За решаването на конкретните казуси бяха посочени законово предвидени възможности и договорено с ВиК оператора, че тази процедура ще стартира след взаимни консултации и сформирането на обща работна група.

Не на последно място управителят на ВиК оператора инж. Сава Савов уведоми, че предстои да бъде одобрен бюджета на проекта, касаещ подмяната на ВиК мрежата в централната градска част на Русе и изграждането на канализация в кварталите Средна кула и Долапите.

Сред присъстващите бяха още заместник областният управител г-н Валентин Колев и представители на общините от региона.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още