Петък, 20 Септември 2024

19-годишната Бояна Ацева е Царица на Виното в Старосел

19-годишната Бояна Ацева е Царица на Виното в Старосел

  С богата фолклорна програма, която показа особеностите на седемте етнографски региона в България, във винарска изба край пловдивското село Старосел откриха гроздобера за региона. Акцент в програмата бе изборът на Царица на виното. Сред седемте претендентки журито предпочете 19-годишната Бояна Ацева, студентка по право в Нов български университет. Тя бе закичена с венец, сплетен от първите лозови клонки, зарязани от Трифон Зарезан, и оплетен с омайни билки, брани рано сутринта на Еньовден.

   В старо мраморно корито новата Царица на виното смачка с крака и първото грозде, което бе набрано рано сутринта в района на село Старосел.

   Един литър вино се получава от 1,7 кг грозде, каза за БТА доц. Валентин Бамбалов, енолог консултант. По думите му червеното вино, което остава за старо, трябва да престои с гроздето в дъбови бъчви до 14 дни, а виното за бърза реализация - до 4-5 дни. Задължително виното трябва да остане в началото в дъбови бъчви, след което да се източи в стъклени бутилки, добавя енологът. Другото задължително изискване е виното да няма контакт с въздуха, защото, по думите на Бамбалов, това, което го разваля, е кислородът. То трябва да се съхранява при температура от 12 градуса, каза още Валентин Бамбалов.

   По думите на енолога тази година реколтата е била предизвикателна, заради обилните валежи през юни. Компетентните хора, според него, обаче са успели да се справят с природните предизвикателства и вече прибират добра реколта. Десет са сортовете грозде, които са добри за вино, сред тях за червено посочи каберне, мерло, мавруд, каберне совиньон, сира, а сред белите Бамбалов назова совиньон и шардоне.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha