Събота, 12 Октомври 2024

Бижутерите - в регистър към Министерството на икономиката

Бижутерите - в регистър към Министерството на икономиката
Публикация   03 Септ, 2018   /     akcent.bg   /     247

Министерството на финансите вече няма да отговаря за тях

  Промени във Валутния закон предвиждат създаване на регистър на бижутери, златари и всички, които търгуват с благородни и скъпоценни камъни, който да се поддържа от Министерството на икономиката. Законопроектът за изменения и допълнения е публикуван за обществено обсъждане на сайта на финансовото министерство.

  Мотивите на вносителите са, че сега в Министерството на финансите се извършва регистрация и се издават удостоверения на лицата, които извършват дейност с благородни метали и скъпоценни камъни, което е остатък от отменения Закон за сделките с валутни ценности и за валутния контрол, когато МФ е упражнявало цялостен валутен контрол в страната.

   Секторът на производството и търговията с благородни метали и скъпоценни камъни е значително повлиян от съвременните технологии за обработка и търговия, което налага цялостно преосмисляне на регулаторната рамка. 

   Според мотивите, предвиденият във Валутния закон регистрационен режим "цели създаване на определени изисквания към икономическите субекти с цел регулиране на икономическите отношения и осигуряване на защита на потребителите".

Тагове : бижутери , МФ , МИ ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още