Събота, 19 Октомври 2024

Кашлицата да се лекува с мед, а не с антибиотици, съветват британски специалисти

Кашлицата да се лекува с мед, а не с антибиотици, съветват британски специалисти
Публикация   27 Авг, 2018   /     akcent.bg   /     817

   Мед и медикаменти без лекарско предписание трябва да се използват като първо средство за лечение на кашлица при повечето хора, се препоръчва в нови насоки, пише Би Би Си.

  Лекарите трябва да избягват изписването на антибиотици за кашлица, защото в повечето случаи те не помагат за подобрение на симптомите, а кашлицата ще отмине сама в рамките на две до три седмици, заявиха здравни служители.

  Новите препоръки за лекарите са насочени към решаване на проблема с антибиотичната резистентност. Прекаленият прием на антибиотици прави инфекциите по-трудни за лечение.

  Топла напитка с мед, а може също с лимон и джинджифил, е добре познато домашно средство за лечение на кашлица и болки в гърлото, което според предложените насоки на британския Национален институт за здраве и грижа (NICE) и Public Health England (PHE) може да помогне за подобрение на симптомите. Лекарства, съдържащи пеларгониум, гуаифенезин и декстрометорфан, също може да са от полза.

   Пациентите се съветват да използват тези средства за лечение и да изчакат симптомите сами да се подобрят, преди да отидат на лекар. В повечето случаи кашлицата е причинена от вируси, които не може да се лекуват с антибиотици. Въпреки това проучване показа, че 48% от британските общопрактикуващи лекари изписват антибиотици при кашлица или бронхит.

   Доктор Съзан Хопкинс, зам.-директор на PHE, коментира: "Антибиотичната резистентност е огромен проблем и ние трябва да предприемем мерки, за да намалим използването на антибиотици... Тези нови препоръки ще подкрепят общопрактикуващите лекари да намалят изписването на антибиотици."

   Според насоките антибиотиците все пак може да са необходими за кашлица, когато тя е част от по-сериозна болест или когато има риск от усложнения, а медът не се препоръчва за деца под една година, защото може да доведе до ботулизъм.

  Проектът на препоръките е част от нови насоки за изписването на антибиотици, които се разработват от PHE и NICE. Консултацията по тях приключва на 20 септември.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още