Събота, 12 Октомври 2024

Готови са едва 81 км от оградата срещу дивите свине

Готови са едва 81 км от оградата срещу дивите свине
Публикация   08 Авг, 2018   /     akcent.bg   /     274

Нови 300 хиляди лева ще бъдат похарчени за диагностика на чумата по дребния добитък

   Досега са изградени едва 81 километра от телената ограда по сухоземната ни граница с Румъния, съобщиха от земеделското министерство вчера. По нея се работи на 6 места - 2 в Силистренско и 4  в Добричка област. Цялата сухопътна граница е около 133 километра. Строежът на съоръжението започна преди около две седмици и по първоначалните планове вече би трябвало да е завършен.
  Целта на оградата е да спира придвижването на диви свине от Румъния, където се увеличава броя на огнищата на чума по прасетата. На местата, на които все още няма ограда, са взети мерки с денонощни дежурства на патрули, които да не допускат дивите свине от съседката ни. От следващата седмица започват и редовните доставки на режеща тел „Бруно“, с която ще бъде подсилвана оградата. Първата доставка е за 35 километра тел, допълват от министерството.

  През миналата седмица бе обявена и друга мярка за спиране на преминаването на диви свине, които могат да пренесат заразата. В граничната зона започна разпръскването на течност с миризма на вълк, която да прогонва дивите прасета. Агенцията по горите уточни, че става въпрос за синтетична субстанция на протеинова основа, но не коментира колко ще струва този препарат и каква е гаранцията за ефективността му.

   Междувременно стана ясно, че Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) взима спешни мерки за контрол на чумата по дребните преживни животни, заради която бяха избити хиляди овце и кози в Странджанско. Агенцията е обявила поръчка за диагностични препарати за откриване на болестта за 336 184 лв. без ДДС, съобщи вчера "Дневник". От БАБХ подчертават, че заради критично бързото разпространение на чумата няма да се спазят сроковете за процедурата по поръчката и тя ще е с пряко договаряне. 

  Изборът на процедура бил обусловен от необходимостта от неотложно възлагане на поръчката, наложено от изключителни обстоятелства, и не е възможно да бъдат спазени сроковете, включително съкратените, за открита, ограничена процедура или състезателна процедура с договаряне. "Договарянето ще е с фирмата "Глобул вижън" 2018 ЕООД, която единствена има оторизация да разпространява нужните според агенцията диагностични материали.

Тагове : огради , свине , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още