Събота, 19 Октомври 2024

Идеи за по-чист въздух у дома предлага Климатичар

Идеи за по-чист въздух у дома предлага Климатичар
Публикация   26 Юли, 2018   /     akcent.bg   /     957

   Когато става въпрос за качество на въздуха, ние сме сигурни, че ще направите всичко възможно, за да запазим здравето на семейството ни и да имаме възможно най-добрия и чист въздух у дома.

  Ако търсите съвети, които може да използвате именно в тази насока, тогава ще харесате предложението на Климатичар.

  Според CPSC (Комисия за безопасност на потребителските продукти), “В последните няколко години, все по-голям брой научни доказателства показват, че въздухът вътре в жилищата и сградите може да бъде по-сериозно замърсен от външния въздух, дори и в най-големите и най-индустриализираните градове.”

  “Други изследвания показват, че хората прекарват приблизително 90% от времето си на закрито. По този начин за много хора рисковете за здравето могат да бъдат по-големи поради по-честото излагане на замърсен въздух на закрито”.

     1.Стайни растения за чист въздух

  Стайните растения пречистват въздуха, те всъщност дишат. Приемат въглероден диоксид и издишват кислород. Хората и животните приемат кислород и издишват въглероден диоксид. Като внасяте растения в дома си, създавате симбиотична връзка, филтрирате въздуха, създавате свеж кислород и същевременно разкрасявате дома си.

     Ето някои идеи от Климатичар за стайни растения, които може да използвате:

Алое Вера – растението Алое е чудесен избор, защото е красиво, лесно се отглежда и притежава редица качества:

  • той е чудесен лек при порязвания, изгаряне и детоксикация на тялото Ви;
  • върху листата му ще се появят кафяви петна, когато във въздуха има изобилие от вредни химикали.

Сансевиера – тя е необичайно растение, защото освобождава кислород през нощта, докато повечето растения отделят кислород само през деня. Не се нуждае от много вода и светлина.

Драцена – това красиво растение е чудесно за добавяне на малко свежа нотка към Вашия декор, както и за почистване на токсини от въздуха, като ксилен, трихлоретилен и формалдехид.

     2.Проветрявайте често и поддържайте пода чист

  Вашият дом, особено ако е по-нов, притежава една лека, но много специфична миризма. Не случайно всички използваме израза „мирише на ново“. В него циркулира един и същ въздух, и е необходимо често да се проветрява, за да не се усеща аромата на всички строителни материали.

    Поддържайки подовете чисти, минавайки с моп и прахосмукачка, използвайки изтривалки, Вие отстранявате частици, които в крайна сметка ще се окажат във въздуха.

    3.Намалете влажността и мухъла с помощта на влагоуловители

  Влажността се натрупва в плътно затворената жилищна среда поради дейности като готвене, къпане и дори просто дишане. Агенцията за опазване на околната среда препоръчва нива на влажност в помещенията между 30% и 60%. Високата вътрешна влажност създава условия за отглеждане на токсични плесени и бактерии.

  Използването на влагоуловители ще Ви помогне да управлявате качеството на въздуха, което би могло да предизвика здравословни проблеми във Вашия дом, съветва Климатичар.

  Оптималното ниво на влажност във Вашия дом зависи от вашите лични предпочитания, облекло и ниво на физическа активност.

    4.В домакинството използвайте нетоксични продукти за почистване

  95% от химическите вещества, използвани в синтетичните аромати, се извличат от нефт (суров петрол) и включват бензолови производни (канцерогенни), алдехиди, толуен и много други известни токсични химикали.

   Ето няколко съвета от Климатичар:

  1. Изберете продукти “без добавки” и “без аромати” за пране и почистване. Традиционните домакински почистващи продукти са един от водещите участници в проблемите с качеството на въздуха в помещенията.
  2. Потърсете аромати, които са на растителна основа.
  3. Използвайте сода за премахване на миризми в дома (върши страхотна работа за хладилника).
  4. Опитайте се да използвате по-малко продукти с аерозолен спрей.

     5.Използвайте екологична боя

   Повечето бои са летливи органични съединения.

  Те се изпаряват и отделят газове, дори дълго след като са изсъхнали. Боята, например, излъчва само половината от своите летливи органични съединения през първата година. Това може да причини симптоми като главоболие и замайване.

   Ако е възможно, използвайте бои, които не съдържат летливи органични съединения.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още