Събота, 19 Октомври 2024

Материалът на БиТиВи за изоставеното русенче от Спешна помощ е некоректен

Материалът на БиТиВи за изоставеното русенче от Спешна помощ е некоректен
Публикация   26 Юли, 2018   /     akcent.bg   /     1871

    Асоциацията на спешните медици намира репортажа на бТВ за некоректен и преднамерен, насаждащ „в обществото отношение на омраза към спешните медицински екипи в страната от българска медия“.

  Д-р Д.Кателиева председател на НАРСМП, изпрати жалба до СЕМ, в която изразява позицията и недоволството на спешните медици в страната. От Асоциацията смятат, че случаят е представен едностранчиво и не отговаря на истината.

  Представяме ви позицията на д-р Д. Кателиева, председател на НАРСМП, по случая. „Медията представя случая едностранчиво, търсейки сензацията, но не и истината“ се казва в жалбата на АСМ. Според д-р Кателиева, „съгласно чл. 119 и чл. 128 от Закона за движение по пътищата екипите на ЦСМП нямат право да качват придружители и още по-малко деца под 14 години на предна седалка в кола със специален режим.

    Въз  основа на това са направени и застраховките в автомобила само за екипа и пациента, но не и за придружители. Това, че колегите ми понякога правят компромиси и качват придружители, нарушавайки Закона, не е повод да бъдат нападани когато го спазват.“ Освен това, „спешният екип твърди, че е оставил детето на позната на пациентката.

    Няма как спешен екип при пациент със спешно повикване да чака когото и да било.“ Като аргумент д-р Кателиева изтъква,че качването на детето в линейката е „нарушавайки Закона за движение по пътищата екипът отново подлага на риск детето при транспорт при специален режим и оставяйки го след това в болницата само.

   Спешните екипи имат определени специфични функции, описани в нормативната уредба. Недопустимо е преди официално приключване на разследването на МЗ по жалбата в този казус да бъдат представяни сензационни репортажи, насаждащи омраза към спешните екипи. Ние често сме жертви на саморазправа от близки и излишното нагнетяване на омраза срещу нас е в ущърб както на имиджа ни като спешни медици, така и на пациентите ни.“



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още