Вторник, 30 Април 2024

Апаратура за УМБАЛ Канев дариха ротарианци

Апаратура за УМБАЛ Канев дариха ротарианци
Публикация   18:49     23 Юли, 2018 /     akcent.bg   /     2684

   Апаратура за превенция на инсулт дариха днес Ротари клуб Русе и Ротари клуб Русе на русенската болница УМБАЛ Канев. На събитието присъстваха зам.-кметът по хуманитарни дейности в Община Русе Иван Григоров, Дистрикт Гуверньора на Ротари България Веселин Димитров, Президентът на РК Русе Петър Пенчев, Президентът на РК Русе-Дунав Генади Георгиев и Председателят на Съвета на директорите на УМБАЛ "Канев" д-р Йосиф Новаков.

  Григоров приветства присъстващите и връчи поздравителен адрес на Ротари България Дистрикт 2482, от името на кмета на Община Русе Пламен Стоилов. „Вярвам, че инициативата Ви ще допринесе за намаляване на последиците от заболяването в България и добрината Ви ще бъде високо оценена“ се казва в адреса от русенския градоначалник.

  Ехографът с доплерът и електрокардиограф са закупени със средства на Фондация Ротари по проект „No stroke Bulgaria“, с партньори Ротари – Италия, Бразилия, България и Ротари клуб Истанбул-Йеникьой Турция. От българска страна партньори по проекта са Ротари клубовете: Русе, Русе-Дунав, Бургас, Бургас-Пиргос, Бургас-Поморие, Пловдив-Филипопол и София-Възраждане.

  Основната цел на проекта е да се намалят случаите на исхемичен мозъчен инсулт чрез скрининг на високорискови групи от населението. Лечебните заведения, които ще получат предвидената за закупуване апаратура и ще осигурят лекари специалисти за осъществяването на проекта, са Националната кардиологична болница (НКБ – София), УМБАЛ-Бургас АД , УМБАЛ-Еврохоспитал Пловдив ООД, УМБАЛ „Канев“ – Русе АД.

   Ротари клубовете съдействат и обезпечават лекар(и) квалифицирани и/или подлежащи на обучение за извършване на скрининг; организират и осъществяват информационни кампании за опасностите от инсулт и ролята на скрининга за предпазване от него; организират и осъществяват безплатен скрининг за населението от общността, в която действат със съдействието на болниците; обезпечават консумативи за скрининга; съдействат за изготвяне на отчети по проекта; съхраняват апаратурата за времето на проекта и съдействат за нейното даряване на болницата партньор при неговото приключване.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha