Събота, 12 Октомври 2024

Една пета от руският БВП е засегната от западните санкции

Една пета от руският БВП е засегната от западните санкции
Публикация   12 Юли, 2018   /     akcent.bg   /     318

  20 процента от руския брутен вътрешен продукт са засегнати от санкциите, наложени на страната от Запада. Това обяви днес руската Аналитична кредитно-рейтингова агенция (АКРА), цитирана от ДПА.

  Западните сили, включително ЕС и САЩ, наложиха поредица санкции срещу Русия, откакто Москва анексира Крим преди четири години.

  Русия наложи контрасанкции срещу западните страни, включително широки ограничения на вноса на селскостопански стоки.

Западните санкции са засегнали над 400 руски компании, чиито общи консолидирани приходи миналата година са се равнявали на 30 трилиона рубли (480 млрд. долара), посочва АКРА.

  Санкциите засегнаха основно руски банки, петролния, газов и отбранителен сектор, но влиянието им е сравнително слабо, според доклада, цитиран от БТА.

  Средната рентабилност на банковия сектор се е понижила само с 0,8 процентни пункта през първите две години след налагането на ограниченията, а в петролния и газов сектор съответният спад е 1,6 на сто.

  Руските контрасанкции обаче са тласнали цените нагоре и са намалили личните доходи на руснаците с между 2 и 3 процентни пункта през изминалите четири години, отбелязва агенцията.

  Негативният ефект от спадащите доходи върху икономическия растеж не е компенсиран от положителния ефект на увеличеното производство в селското стопанство, се посочва в анализа.

  Влиянието на санкциите ще бъде по-осезаемо в дългосрочен план, защото инвестиционният климат в Русия се е влошил, допълва АКРА. Наблюдава се например забавяне в разработването на офшорни петролни проекти, което ще се отрази върху обема на производството след 2020 година.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още