Събота, 12 Октомври 2024

Руснаци прогнозират 250 долара за барел при война с Иран

 Руснаци прогнозират 250 долара за барел при война с Иран
Публикация   11 Юли, 2018   /     akcent.bg   /     503

За последните 12 месеца цената на суровия петрол е нараснала със 70%

  Експерти прогнозираха цени от 250 долара за барел пред Руската телевизия. (RT)

  Толкова може да поскъпне петролът ако напрежението между Техеран и Вашингтон продължи да нараства и в отговор на американските санкции Иран затвори протока Ормуз.

  Повечето суровини, изнасяни от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Кувейт и Ирак, минават оттам. Също така и маршрутът за почти всички доставки на втечнен природен газ (LNG) от най-големия износител в света - Катар.

   Пети флот на САЩ, базиран в Бахрейн, трябва да защити водния път, но това би било трудна задача.

  „Посоченият номинален пропускателен капацитет на пролива Ормуз е около 14 петролни танкера на ден или 17 милиона барела, което е около половината от световния износ на суров петрол в света. Ако бъде затворен, законът за търсенето и предлагането ще удвои цените на петрола до 160 долара за барел”, посочва пред RT Владимир Рожанковски, инвестиционен анализатор в Global FX.

  Той добавя, че ако проливът бъде блокиран за един или два месеца, търговците на петрол могат да изкупят всички налични фючърси и да вдигнат цените до 250 долара за барел. Рожанковски все пак се съмнява да се стигне дотам, защото това би довело до нова война в Близкия Изток, срещу Иран.

  Артем Авинов, водещ анализатор в TeleTrade, също смята, че цената на петрола може да скочи до 250 долара за барел, ако проливът  Ормуз бъде блокиран, но този сценарий не е най-вероятният.

   „Скептичен съм за възможностите на Ислямската революционна гвардия да прекъсне доставките на петрол през пролива Ормуз няколко дни или седмици. Дори ако Иран наистина реши да действа, вероятно ще видим бърза икономическа или военна ответна реакция, която ще доведе до премахване на ограниченията”, прогнозира Авинов.

  За последните 12 месеца цената на суровия петрол е нараснала със 70%, въпреки че през юни ОПЕК и Русия решиха да увеличат добивите на последната си среща във Виена - вижте във видеото. В момента сорт Брент с краткосрочна доставка се търгува около 79 долара за барел, като най-високата достигана пазарна стойност е 147,27 долара за барел, от 11 юли 2008 г., в разгара на Финансовата криза.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още