Събота, 12 Октомври 2024

Л. Хампарцумян: Лихвите няма да се повишат след отпадането на СОФИБОР

Л. Хампарцумян: Лихвите няма да се повишат след отпадането на СОФИБОР
Публикация   07 Юли, 2018   /     akcent.bg   /     774

   Лихвите по кредитите няма да се повишат след отпадането на Софибор. В това е категоричен банкерът Левон Хампарцумян. В ефира на ТВ Европа той заяви, че за цените на кредитите са много по-важни пазарните условия – предлагането и конкуренцията, а не един или други индекс.

   Нямат основание страховете на хората, че при отпадането на индекса Софибор, определящ лихвите по кредитите, ще се наблюдава скок на лихвените нива. Това коментира в ефира на предаването „Плюс-минус“по телевизия Европа членът на управителния съвет на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян. СОФИБОР, който навлезе масово като фактор в банковото кредитиране преди 4 години, отпадна от началото на юли. Болшинството от банките ще заменят СОФИБОР с евроиндекса ЮРОБОР, а част от кредитните институции ще разработят собствен индекс, който да използват .

   За цените на кредитите са много по-важни пазарните условия – предлагането и конкуренцията, а не един или други индекс, категоричен е банкерът

   Именно затова повсеместна тенденция е въпросни индекси да отпадат за сметка на други методологии за изчисляване на лихвените нива, посочи гостът в студиото.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още