Събота, 12 Октомври 2024

ГЕРБ, ДПС и `патриотите` подкрепиха на първо четене медийния закон на Пеевски

ГЕРБ, ДПС и `патриотите` подкрепиха на първо четене медийния закон на Пеевски
Публикация   04 Юли, 2018   /     akcent.bg   /     310

   Парламентът прие на първо четене днес засягащ медиите законопроект, чийто основен вносител е депутатът от ДПС Делян Пеевски. За гласуваха 92 народни представители, против бяха 12, а 28 се въздържаха.

   Председателстващият заседанието не показа гласовете по парламентарни групи, но според депутата от ДПС Йордан Цонев само представители на "БСП за България" са гласували "против" и "въздържал се". Всички останали групи са били "за". От изказвания на депутати на ГЕРБ и "Обединените патриоти" се разбра, че те подкрепят предложенията на Пеевски, който не бе в парламента.

  Става въпрос за промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, с които да се задължи доставчиците на медийни услуги, в т.ч. печатни, електронни и онлайн медии да посочват на сайтовете си информация за действителния си собственик и да декларират всяко получено финансиране в предходната календарна година, неговия размер и основание, както и данни за лицата, които са го предоставили. Други текстове предвиждат разпространителите на печатни издания да декларират в Министерството на културата действителния си собственик, както и броя на обекти за продажба на дребно. Ако последните са 1/3 от всички обекти, ще се праща информация в Комисията за защита на конкуренцията.

                     Без доклади от комисии

    Законопроектът влезе за обсъждане от парламента без да е обсъждан от комисии, каквато възможност дава правилникът в първата сряда на месеца, ако са минали два месеца от внасянето и водещата комисия не се е произнесла. Първоначалната идея на управляващото мнозинство бе да представи свои предложения, но днес председателят на комисията по медии и култура Вежди Рашидов от ГЕРБ обяви, че законопроектът е добър и поиска 4 седмици за предложения между първо и второ четене, по време на които щял да прави обществен дебат.

 

И Рашидов, и лидерът на "Атака" Волен Сидеров обявиха, че обществото трябва да знае, че законопроектът не е само на Делян Пеевски, тъй като той е един от вносителите.

   Законопроектът бе представен в пленарна зала от депутата от ДПС Велислава Кръстева, която прочете мотивите към него, публикувани в две страници на сайта на Народното събрание. Основният аргумент на ДПС е, че ще се осигури максимална прозрачност на медийния пазар в страната и информираност на обществото за редакционната политика и финансирането на медиите от корпоративни и чуждестранни източници.

                   "Крачка към разграждане на държавността"

   Пръв в дебата се изказа депутатът от "БСП за България" Антон Кутев, който обяви, че няма да подкрепи този смислено написан закон, защото той е предизвикателство към българското общество, тъй като негов вносител е Делян Пеевски. "Ако има нещо като политическа класа, а то няма, то тя се обезсмисля по този път. В България е един от основните проблеми на демокрацията е смесването на политиката и бизнеса. Има определени личности, които са формулирани като символи на това смесване. Няма как да убедя нашите избиратели, че Пеевски не е символ на това", обяви социалистът. Според него законопроектът е следващата крачка за разграждане на държавността. "С него ние казваме на българските граждани, че има хора в държавата, които въпреки тяхното мнение могат да правят каквото си поискат и никой в държавата, нито пък Народното събрание може по някакъв начин да реагира на техните изблици на налагане", каза още Кутев.

   В отговор Йордан Цонев обяви, че "неприемането на този законопроект обслужва всички тези, които произвеждат фалшиви новини". Той каза още, че Делян Пеевски е обвиняван от "демократичната преса", която по думите му създавала фалшиви новини, че е монополист. "Пеевски е избран от избирателите и по никакъв начин не е използвал българския парламент да защитава своите интереси. Законопроектите му са били в полза на българското общество. Нямате морално право да изтъкнете като причина да не подкрепите законопроекта заради това, че Пеевски е негов вносител. Иначе ще циркулират неверни твърдения", обърна се Цонев към Кутев. Според депутата от ДПС законопроектът е "коректна, достойна и смела инициатива на Пеевски и другите вносители в посока изсветляване на четвъртата власт, която понякога е първа власт".

  "Борбата за изсветляване на имидж на Пеевски не трябва да минава през парламента", репликира Антон Кутев. В отговор Йордан Цонев обяви, че е грозна грешка да се занимава с произхода на този или онзи. "Този законопроект показва на всички как един бизнесмен иска всичко да е ясно и чисто", каза още Цонев.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още