Събота, 12 Октомври 2024

След две години газ от `Турски поток` може да преминава през България, заяви шефът на `Газпром`

След две години газ от `Турски поток` може да преминава през България, заяви шефът на `Газпром`
Публикация   30 Юни, 2018   /     akcent.bg   /     1711

   След две години по втората тръба от "Турски поток" може да се пренася природен газ, който да продължава през България, Сърбия и Унгария, заяви ръководителят на "Газпром" Алексей Милер.

  Алтернативата е сухопътният участък да продължи през Гърция към Италия. В Сърбия газопреносната мрежа се контролира съвместно от държавата и "Газпром", поради което руската компания има интерес да пренасочи в тази посока газ от "Турски поток". Но Унгария засега не е особено ентусиазирана от проекта, включително защото се интересува от доставки от Румъния и Централна Европа. Освен това транзитна връзка с Турция (или реверсивно използване на тази, по която се внася през Украйна и България) има смисъл при достатъчно заявен интерес към обеми в Централна Европа.

  На пресконференция в Санкт Петербург след годишното събрание на акционерите той заяви, че трите страни били влези решения за развиване на националните газопреносни мрежи, които съответстват на действащото европейско законодателство в енергетиката. Благодарение на това в началото на 2020 г. газът от втората част от "Турски поток" може да премине през тях, цитира думите му руското издание РБК.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още