Сряда, 16 Октомври 2024

КЗК най-сетне се зае с казуса за покупката на ЧЕЗ от Гинка Върбакова

КЗК най-сетне се зае с казуса за покупката на ЧЕЗ от Гинка Върбакова
Публикация   26 Юни, 2018   /     akcent.bg   /     562

   Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) вече е започнала да разглежда сделката за покупката на дружествата на ЧЕЗ в България от компанията "Инерком" на Гинка Върбакова, след като уведомлението за предстоящата концентрация бе подадено още през март.

  По закон ведомството има пет седмици, за да се произнесе. Мнение трябва да даде и енергийният регулатор, съобщава "Капитал".

   Според предварителния договор "Инерком" има седем месеца да плати. Цената не е обявена публично, но е известно, че е от порядъка 320 - 360 млн. евро, посочва изданието.

   "Напредваме в преговорите с финансиращите институции. Вероятно това ще са 4-5 банки. Водещата е международна финансова институция, която не е представена в България", каза за "Капитал" Веселин Захариев от "Мейн кепитъл", финансовият консултант на "Инерком". Според изтекли документи от офертата на "Инерком" част от финансирането се очакваше да дойде от Уникредит Булбанк, държавната ББР и ПИБ.

   Според Закона за защита на конкуренцията заинтересувани лица могат да представят становища за ефекта от концентрацията върху пазара през първата седмица от образуване на производството, а КЗК има 25 работни дни, за да излезе с решение по сделката. Законът обаче предвижда и възможност за удължаване на срока - както по искане на самите компании, така и при необходимост от предоставяне на допълнителна информация. Отлагането на откриването на производството обаче би трябвало да означава, че комисията вече е изискала нужните уточнения и документи.

   Продажбата на най-голямото електроразпределително дружество в България стана повод за създаването на анкетна комисия в Народното събрание, чиято работа завърши без отговор на съществените въпроси, а председателят й се оплака, че институции не съдействат - основно банки.

  Междувременно Народното събрание прие промени в Закона за енергетиката, които дават право на енергийният регулатор да се намесва в подобни сделки.

Тагове : КЗК , Инерком ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha