Сряда, 25 Декември 2024

Африканската чума по свинете напредва към Дунав мост, алармират свиневъди

Африканската чума по свинете напредва към Дунав мост, алармират свиневъди
Публикация   21 Юни, 2018   /     akcent.bg   /     1759

Производителите настояват за засилен контрол на границата и проверка на всички месни продукти, които се пренасят

   Министерството на земеделието подготвя екшън план за превенция на Африканската чума по свинете, след като в румънския окръг Тулча бяха открити 4 огнища на заразната болест. За да се ограничи разпространението на болестта е засилен контролът по границата. Една трета от свинското месо у нас се осигурява от четирите големи свинеферми в Русенско- Бръшлян, Голямо Враново, Юделник и Николово, в които се отглеждат над 100 000 прасета. Производителите се тревожат, че ако заболяването дойде при тях, по закон в радиус от 10 км ще бъдат унищожени всички животни. Затова настояват за въвеждане на спешни мерки, веднага, тъй като всяко едно забавяне може да се окаже фатално.

  Д-р Христо Стойков, главен лекар на свинекомплекс Бръшлян:

  „Заболяването не е опасно за хората, абсолютно не е опасно, то е просто икономическо заболяване – като влезе, и унищожава цялото свиневъдство. А цялото свиневъдство в България е един доста сериозен сектор, който генерира доста сериозен брутен вътрешен продукт.“

  Производителите настояват за засилен контрол на границата и проверка на всички месни продукти, които се пренасят.

  Д-р Миленка Димитрова, управител на свинекомплекс "Голямо Враново":

   „Наложително е всички коли, които идват от територията на Румъния, да бъдат проверявани за хранителни продукти, месни хранителни продукти, да не се допускат такива продукти на територията на България.“

   От Агенцията за безопасност на храните в Русе са засилили дезинфекцията както на границата, така и в свинефермите. И признават, че има повод за тревога.

  д-р Георги Дяков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните-Русе:

   „Заболяването се разпространява чрез храна и чрез хора и транспортни средства. Колеги от Румъния са правили изследване, че даже и в малотрайни колбаси… в 3 от 4 проби е установено наличие на вирус, въпреки че има термична обработка.“

  Допълнително фермите изграждат огради по места, за да спрат дивите животни. Ловните дружинки пък ще следят за умрели диви свине, които също пренасят заразата.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha