Петък, 20 Септември 2024

Днес е неделята на Всички светии - ето кой празнува и какви са обичаите

Днес е неделята на Всички светии - ето кой празнува и какви са обичаите

   Цървата неделя след Петдесетница е известна като неделята на Всички светии.

  Първата неделя след Петдесетница е посветена на всички светии. Отците на Църквата са установили този празник по три причини.

   Първо - да ни посочат плодовете, с които слизането на Светия Дух изпълни и оплоди нетленната действителност, духовния свят.

   Второ - да ни напомнят, че има много герои на вярата, които със съвършен живот и с жертвена изповед са служили на Бога и са овенчани от Него с "венеца на славата", но са останали безименни и неизвестни за света.

   И трето - да се съберат всички светии в един ден, за да се знае, че те са живели и просияли със силата на Единия Спасител Иисус Христос, че са се подвизавали на едно и също поприще на добродетелта, че всички са от Едната, Света, Съборна и Апостолска Христова Църква и че пребъдват в едно Небесно Царство на Отца и Сина, и Светия Дух - в Царството на благодатта. "Яви се Божията благодат, спасителна за всички човеци", казва св. апостол Павел.

Този ден е посветен и на тези светци, чиито имена днес не знаем. Измолва се молитвеното им застъпничество и благословение над целия български народ.

   Неделя на Всички български светии е най-новият подвижен празник в нашия църковен календар. 

  На този ден църквата отдава почит към всички исторически личности, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци. Те са били хора на вярата и духа и всеки с делата си е заздравявал спойката между църква, народ и държава.

   Днес имен ден днес празнуват всички с имената Асен, Асенка, Аспарух, Ася, Десислава, Десислав, Десина, Крум, Камен, Камена, Кремена, Панайот, Чавдар.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha