Събота, 12 Октомври 2024

ИА БСА с конкретни действия по прилагане на политиката на правителството за намаляване на административната тежест за бизнеса

ИА БСА с конкретни действия по прилагане на политиката на правителството за намаляване на административната тежест за бизнеса
Публикация   08 Юни, 2018   /     akcent.bg   /     1121

   „Изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация” предприе редица действия в изпълнение на политиката на правителството за намаляване на административната тежест за бизнеса, като мащабните от тях са включени в изпълнението на проект BG16RFOP002-2.008-0001 „Повишаване ефективността и ефикасността на услугите, предоставяни на българските предприятия в областта на акредитацията“ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 г.

   По проекта се организират и провеждат общо 24 информационни събития в градовете София, Бургас, Варна, Враца, Пловдив и Русе. Те ще допринесат за повишаване ефективността и ефикасността на услугите, предоставяни на българските предприятия в областта на акредитацията. „Предстои разработването на специализирана софтуерна платформа с интегриран регистър, което ще позволи цялата кореспонденция, заявления и документи да се подават изцяло по електронен път.“ - заяви Ирена Бориславова, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация“ (ИА БСА) в град Русе в рамките на проведената информационна среща днес. Специализираното събитие се провежда в навечерието на Световния ден на акредитацията – 9 юни 2018 г. Акцент беше поставен и върху мотото на Световния ден за 2018 г.: „Акредитацията: осигуряване по-безопасен свят“..

       Събитието стартира с изложение, през което Ирена Бориславова кратко представи дейността на изпълнителната агенция: “Националният орган по акредитация - Българска служба за акредитация е създаден на 23 ноември 1998г. с Постановление на Министерския съвет. Законът определя Изпълнителна агенция "Българска служба за акредитация" като национален орган по акредитация на Република България в съответствие с Регламент (ЕО) № 765/2008 на Европейския парламент и на Съвета. Изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация” е единственият орган в Република България, който има право да извършва акредитация на органи за оценяване на съответствието». Тя увери, че институцията се стреми да постигне по-добра комуникация и взаимодействие с всички заинтересовани страни в процеса на акредитация.

      Поздравления се изказаха от присъстващите по отношение на постигнатия резултат от началото на месец април 2018г. за ИА БСА с разширяване на обхват на страна по Многостранното споразумение за взаимно признаване на схемите по акредитация на Международния акредитационен форум (IAF MLA) за 2 нови подобхвата в област „Системи за управление“. Припомни се, че по време на проведените в периода 04-11 април 2018 г. в гр. Франкфурт на Майн, Германия съвместни срещи нa Международния акредитационен форум (IAF) и Международната организация за акредитация на лаборатории (ILAC), Европейската организация за акредитация (ЕА), в която ИА БСА е пълноправен член, бе призната в качеството й на Регионална група в IAF за страна по  Многостранното споразумение за взаимно признаване на схемите по акредитация на IAF (IAF MLA).

       Бориславова информира още, че вече официално от 11 май 2018 г. ИА БСА е с разширен обхват на споразумението в IAF, IAF-MLA за област: валидация и верификация, съгласно ISO 14065, като за това вече е публикуван официален анонс на интернет страницата на IAF. По време на събитието тя съобщи, че между ИА БСА и Министерството на регионалното развитие и благоустройството е подписан Меморандум в областта на акредитация за целите на нотификацията. С документа се стартират съвместни действия, свързани с акредитацията на органи, които ще бъдат нотифицирани от МРРБ. Министерството ще нотифицира тези органи за оценка на съответствието. Същите ще преминават и оценка от Българска служба за акредитация. Тази оценка ще се извършва от екипа на МРРБ по отношение на технически изисквания, експерти от Службата за акредитация ще оценяват съответствието по изискванията на конкретния стандарт, като предстои финализиране на процедурата за изготвяне на детайлни правила за тази услуга.

     Изпълнителният директор на ИА БСА припомни, че до 1 юли 2018 г. организациите трябва да представят своите планове за преход. Тя каза още, че екипът на Службата е успял да намали срока за отговор и вече най-късно до месец след подавене на плана, се изпраща съответния доклад.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още