Събота, 12 Октомври 2024

Съдебно решение може да отприщи лавина от искове за обезщетения за вложители на КТБ

Съдебно решение може да отприщи лавина от искове за обезщетения за вложители на КТБ
Публикация   08 Юни, 2018   /     akcent.bg   /     816

БНБ неправомерно е забавила изплащането на защитените депозити, смята докладчикът по казуса "Кантарев" в Люксембург

   Становище на Съда на ЕС, дадено по повод на фалита на КТБ, може да отприщи лавина от дела срещу БНБ, задето е забавила изплащането на депозитите на клиентите след затварянето на закъсалата банка през лятото на 2014 г.

   Вчера стана ясно, че генералният адвокат на съда в Люксембург се е произнесъл в полза на вложител в КТБ, който претендира да бъде обезщетен за претърпени щети. Делото е заведено от Николай Кантарев във Варненския административен съд, който е отправил запитване до Евросъда по казуса, тъй като ищецът твърди, че е нарушена евродиректива.

Кантарев е сред потърпевшите от рухването на КТБ през лятото на 2014 г. Тогава БНБ отне лиценза на закъсалата банка. Депозитната сметка на Кантарев била служебно закрита, а парите му били изплатени от Фонда за гарантиране на влоговете, но след неколкомесечно забавяне. Клиентът на КТБ сега съди БНБ, като иска да бъде обезщетен за вредите, които е претърпял от забавения достъп до парите си поради неупражнения от централната банка достатъчен надзор.

   Според Кантарев БНБ е трябвало да приложи евродирективата за гарантираните депозити и да осигури изплащането на защитените пари на вложителите в 5-дневен срок след затварянето на КТБ през юни 2014 г. Вместо това депозантите получиха парите си едва след като БНБ обяви КТБ във фалит и й отне лиценза - няколко месеца по-късно, прилагайки разпоредбите на действащото тогава българско законодателство.

   Сега на практика съдът в Люксембург дава право на Кантарев. В заключението си генералният адвокат Юлиане Кокот (Juliane Kokott) предлага на Съда на ЕС да приеме, че: "Неналичността на депозити трябва да бъде обявена в срок от пет работни дни след като компетентният орган е установил за първи път, че дадена кредитна институция не е изплатила дължимите и изискуеми депозити. Това не трябва да зависи от решението относно неплатежоспособността на кредитната институция и отнемането на нейния лиценз. Неспазването на това изискване представлява достатъчно съществено нарушение на правото на ЕС, за да се ангажира отговорността на държавата".

   След затварянето на банката през юни 2014 г. Европейският банков орган също призова българските власти да не изчакват отнемането на лиценза, а да започнат изплащането на гарантираните депозити в двете затворени банки - КТБ и дъщерната й "Виктория". Това обаче започна да се осъществява едва през декември.

   Към момента не е ясно какво обезщетение е поискал Кантарев. Административният съд във Варна е поискал от евросъдиите становище и за реда, по който трябва да се търси обезщетение при подобен род вреди.

   Развръзката по казуса предстои. Ако Николай Кантарев спечели делото, това може да послужи за основание за искове и от други вложители, чакали с месеци парите си от КТБ.

     ПРОЦЕДУРИ

  Генералният адвокат също така предлага на съда да приеме, че правото на ЕС допуска възможността в България да се прилагат два различни процесуални режима за предявяване на искове за отговорност на държавата - по реда на Гражданския процесуален кодекс и по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Това обаче трябва да е при условие че хората са наясно до кой процесуален режим трябва да прибегнат в конкретния случай и че този режим трябва да позволява ефективно правораздаване.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още