Събота, 12 Октомври 2024

Увеличава се интересът към евтините смартфони

 Увеличава се интересът към евтините смартфони
Публикация   03 Юни, 2018   /     akcent.bg   /     487

Устройствата от по-нисък клас задържат ръста на пазара за сметка на скъпите модели

  В продължение на няколко години потребителите постоянно мечтаеха за най-новите и скъпи модели смартфони. Те бяха символ както на финансов статут (друга тема е колко е реалистичен), както и на прогреса на технологиите. От известно време обаче интересът се пренасочва към далеч по-евтините модели смартфони, съобщава онлайн изданието Engadget.

  Данни на анализаторската компания Gartner показват, че през първото тримесечие на тази година световният пазар на смартфони се е увеличил с 1,3% на годишна база. Не изглежда много, но е на фона свиването на пазара през есента на миналата година.

   И докато преди именно скъпите модели от висок клас движеха пазара нагоре, сега е обратното. Данните на Gartner сочат, че именно моделите от нисък клас с цени под 150 долара движат пазара в положителна поосока.

  Най-големият победител е Xiaomi. През първото тримесечие на 2017 г. компанията е продала 12 млн. смартфона за 3,4% пазарен дял. През първата четвърт на тази година обаче в сила вече е новата продуктова линия на компанията и по-ниски цени, които изстрелват продажбите до 28,5 млн. бройки и дял 7,4%.

  Лидер по общ брой продадени смартфони отново е Samsung. Компанията е продала 78,5 млн. телефона, което е пазарен дял от 20,5% или с 0,3% по-малко спрямо година по-рано.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още