Събота, 19 Октомври 2024

Лекарствата за хора с трайни заболявания да се изписват за три месеца, предвиждат промени

Лекарствата за хора с трайни заболявания да се изписват за три месеца, предвиждат промени
Публикация   03 Юни, 2018   /     akcent.bg   /     384

   Здравното министерство ще се опита да сложи край на практиката някои пациенти с трайни, дори нелечими болести, да трябва да чакат всеки месец да им бъдат изписани необходимите лекарства, вместо това да може да става за по-дълъг период. Ведомството е подготвило проект за промени в своя наредба, според които пациентите със стабилно заболяване, което не изисква ежемесечен контрол, ще могат да получават лекарствени продукти вече за срок от три месеца.

   Наредбата се отнася за пациенти със злокачествени заболявания, инфекциозни болести като ХИВ, туберкулоза и др., редки заболявания, психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на опиоиди, синдром на зависимост /пациентите по метадоновите програми/.

  "Удължаването на срока за предписване и отпускане на лекарствени продукти на три месеца ще доведе до значително облекчение за пациентите и премахване на неудобствата за тях, свързани със загуба на време, транспортни разходи и риск от нарушаване на анонимността им", се казва в мотивите към промените.

  Промените ще доведат и до допълнително облекчение за лекарите и медицинския персонал, които имат все по-ограничено време за консултации и прегледи, поради непрекъснато увеличаващия се брой пациенти, отбелязват от ведомството.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още