Четвъртък, 26 Декември 2024

Нови правила: Кренвиршите поне с 50% месо, може ли със 100%

Нови правила: Кренвиршите поне с 50% месо, може ли със 100%
Публикация   28 Май, 2018   /     akcent.bg   /     789

   Министерството на земеделието готви нови правила като мярка срещу двойния стандарт при храните, съобщава "24 часа".

    Новите норми ще определят минималното съдържание на месо в колбасите, на мляко в сирене и кашкавал. Така например за кренфиршите ще е записано, че в тях трябва да има поне 50% месо.

    Минималният праг може да бъде вдигнат и на 70 на сто. Подобни ще са изискванията за наденица и други колбаси. За каймата минималното съдържание на месо ще е по-висока - вероятно 70-80%.

    За млечните продукти пък ще се запише, че се приготвят от поне 5 литра мляко. Все още не е решено дали ще има изисквания и за безалкохолните напитки, шоколадите и другите храни.

    Въвеждането на минималните стандарти е мярка срещу двойния стандарт при храните. Такъв бе установен за предлаганите стоки в България и страни от Западна Европа.

   Оказало се обаче, че например в Италия има изискване безалкохолните напитки да съдържат поне 12% плодов сок.

   В момента в България има стандарти за храните, но те не са задължителни. Например, за да се произвеждат кренвирши по стандарт "Стара планина", в тях трябва да има над 80% месо. За каймата изискването е поне 95%. Има и БДС за млечните продукти, който също още не е задължителен.

   Наскоро от министерството на земеделието пуснаха за обществено обсъждане промени в наредба, според които се забранява на един и същи производител да прави истинско сирене и кашкавал и имитиращи продукти с палмово масло. Сиренето от палма пък ще може да се продава само пакетирано.

 Министерството на земеделието готви нови правила като мярка срещу двойния стандарт при храните, съобщава "24 часа".

Новите норми ще определят минималното съдържание на месо в колбасите, на мляко в сирене и кашкавал. Така например за кренфиршите ще е записано, че в тях трябва да има поне 50% месо.

Минималният праг може да бъде вдигнат и на 70 на сто. Подобни ще са изискванията за наденица и други колбаси. За каймата минималното съдържание на месо ще е по-висока - вероятно 70-80%.

За млечните продукти пък ще се запише, че се приготвят от поне 5 литра мляко. Все още не е решено дали ще има изисквания и за безалкохолните напитки, шоколадите и другите храни.

Въвеждането на минималните стандарти е мярка срещу двойния стандарт при храните. Такъв бе установен за предлаганите стоки в България и страни от Западна Европа.

Оказало се обаче, че например в Италия има изискване безалкохолните напитки да съдържат поне 12% плодов сок.

В момента в България има стандарти за храните, но те не са задължителни. Например, за да се произвеждат кренвирши по стандарт "Стара планина", в тях трябва да има над 80% месо. За каймата изискването е поне 95%. Има и БДС за млечните продукти, който също още не е задължителен.

Наскоро от министерството на земеделието пуснаха за обществено обсъждане промени в наредба, според които се забранява на един и същи производител да прави истинско сирене и кашкавал и имитиращи продукти с палмово масло. Сиренето от палма пък ще може да се продава само пакетирано.

 

  

   burgasinfo.com
Тагове : кремвирши , месо ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha