Петък, 20 Септември 2024

Петдесятница: Светият Дух обединява Църквата в различията

Петдесятница: Светият Дух обединява Църквата в различията

  Десет дни след Възнесение Господне Православната църква празнува Петдесятница. Осмата неделя след Възкресение Христово (Пасха) храмов празник има църквата "Света Троица".

  Петдесятница е Денят на Света Троица. Хората го наричат Духовден. Това е голям християнски празник, който прославя явяването на Светия Дух върху апостолите на 50-я ден след Великден в Сионската горница в Йерусалим. Той слязъл сред вярващите във вид на огнени езици и ги дарил с божествени дарове - радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, милост, любов . Тогава апостол Петър произнесъл първата християнска проповед, в която прославил величието на Иисус Христос и поканил присъстващите да се покаят. В този ден хиляди хора приели християнската вяра и създали първата християнска общност. Затова Петдесетница се счита за рождения ден на християнската църква.

  На Петдесетница се четат специални коленопрекленни молитви, в храмовете се хвърля шума от орех като символ на слизането на Светия Дух. В молитвите на Петдесетница се спомня за починали родители и братя. Ходи се на гробища.

  В много държави Петдесетница е почивен ден, отбелязва се и като ден на солидарност с възрастните хора.

Тагове : Петдесятница ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha