Събота, 12 Октомври 2024

Българската икономика е нараснала с 3.5% през първото тримесечие

Българската икономика е нараснала с 3.5% през първото тримесечие
Публикация   16 Май, 2018   /     akcent.bg   /     267

   Българската икономика е нараснала с 3.5% през първото тримесечие на 2017 г. Така икономическия растеж се запазва същият като през последното тримесечие на миналата година. Произведеният брутен вътрешен продукт в страната ни за перода януари - март е на стойност 21.241 млрд. лв., отчита НСИ.

   Основният двигател на икономиката през последните години - покупките на домакинствата, леко забавя растежа си. Докато през четвъртото тримесечие на 2017 г. вътрешното потребление се увеличаваше с 3.8%, сега то е 2.7%. В същото време впечатление прави силното нарастване на инвестициите през първите три месеца на годината - 7.2%. Основна заслуга за това има строителният бранш, който въпреки зимата не е намалявал дейността си. Наред с това бюджетът е направил повече разходи за ремонти и други инвестиции в сравнение с миналата година.

   Износът на български стоки и услуги се е увеличил с 4.6%, но вносът (6.8%) продължава да го изпреварва. Инфлацията обаче забавя ръста си през април до 2%, след като през март бе достигнала 2.2% на годишна база. През април 2018 г. най-много са поскъпнали облекло и обувки - с 5.3%, докато цените на храните и безалкохолните напитки са се увеличили с 0.9%. Транспортът е поскъпнал с 0.2%, след като цената на дизеловото гориво е нараснала с 0.8%, а на бензина - с 1%.

Източник: Сега



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още