Събота, 12 Октомври 2024

Добрев: До края на годината договорите с `американските централи` ще бъдат прекратени

Добрев: До края на годината договорите с `американските централи` ще бъдат прекратени
Публикация   15 Май, 2018   /     akcent.bg   /     252

Според депутата от ГЕРБ от 1 януари догодина те ще продават произвеждания от тях ток на свободния пазар

   До края на годината дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия по преференциални цени с двете американски компании, работещи в комплекс "Марица изток" ще бъдат прекратени. Това прогнозира в предаването "Лице в лице" на бТВ председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев (ГЕРБ).

   "Договорите трябва да се развалят, в централите са наясно, няма други такива дългосрочни договори в ЕС за изкупуване на ток и те пречат на България да осъществи пълна либерализация на енергийния си пазар", заяви Добрев.

Той посочи, че не вижда причина от 1 януари догодина двете централи да продават произвеждания от тях ток на свободния пазар, но не прогнозира дали в резултат на това електроенергията, която се продава на борсата, ще поевтинее.

  Бившият министър на енергетиката припомни, че вече има методика, по която да бъдат изчислени невъзстановените инвестиционни разходи на "Ей И Ес Гълъбово" и "Контур Глобал -Марица изток 3" за останалото време от договора. Според Делян Добрев с преференциалните цени за изкупуване всяка година оскъпяването на тока е 450 млн. лева годишно или 2 млрд. лв. до изтичането на договорите.
 
   Той очаква на заседанието на Министерски съвет тази сряда - 16 май, да бъде прието решение да се вдигне забраната за реализация на АЕЦ "Белене" и то да бъде внесено за гласуване в парламента. Добрев отново повтори позицията на управляващите, че ако се строи втора атомна електроцентрала - предвид заявения интерес от държавната китайска компания CNNC, това трябва да стане без държавни гаранции и договори за изкупуване на тока. 
 
   С решение на парламента правителството беше задължено до края на юни да внесе в Народното събрание варианти какво ще прави с оборудването за АЕЦ "Белене", което се намира на площадката на непостроената централа. България плати за него над 660 милиона евро, тъй като беше осъдена от арбитража.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още