Събота, 12 Октомври 2024

Горивата отново започнаха да поскъпват

Горивата отново започнаха да поскъпват
Публикация   09 Май, 2018   /     akcent.bg   /     497

Марешки: Със 100 милиона лева от тези 4-5 милиарда, които искат да дадат за 8 самолета, може да се направи държавна верига от бензиностанции, която да оставя във всяко едно семейство между 1000 и 5000 лв. годишно

о-малко от месец след като Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация и генерален директор на "Лукойл България" обяви, че не очаква поскъпване на горивата то вече е факт.

  Масовият бензин А-95 вече се продава за около 2.21 лв. за литър (с леки разлики в различни региони и бензиностанции), а само допреди седмица струваше 2.15 лв. Поскъпване има и при другите горива.

  За последното шестмесечие между 12 и 15 стотинки е поскъпването при най-масовия бензин и дизелът. Т.е, средно с около 5% увеличение, каза изпълнителният директор на петролна и газова асоциация Андрей Делчев, цитиран от Нова телевизия.

  Той обяснява, че цената на суровия петрол върви нагоре и е нормално да се очаква отражение върху крайната цена на горивата.

   "Увеличението на вътрешния пазар е функция на увеличението на световния петрол.В ЕС традиционно сме на дъното в таблицата на страни. Или сме най-ниски, или сме в рамките на 2-3 държави, които са най-ниско", добави Делчев.

   „Със 100 милиона лева от тези 4-5 милиарда, които искат да дадат за 8 самолета, може да се направи държавна верига от бензиностанции, която да оставя във всяко едно семейство между 1000 и 5000 лв. годишно”, отбеляза по БТВ Веселин Марешки. Така лидерът на партия „Воля” и зам.-председател на парламента обясни идеята си за борба срещу картела, който и сега продава с 20-30 стотинки литър гориво по- скъпо от негвите бензиностанции.

Тагове : горива ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още