Вторник, 30 Април 2024

Искрен Веселинов: До края на юли автомониторинговата система на `Монтюпе` ще трябва да замерва 7 показатели

Искрен Веселинов: До края на юли автомониторинговата система на `Монтюпе` ще трябва да замерва 7 показатели
Публикация   15:00     30 Апр, 2018 /     akcent.bg   /     526

Френският завод трябва да бъде заставен да спазва закона, за да дишат гражданите на Русе чист въздух, категоричен е русенският депутат

   Не само френският завод е причина за замърсяването в Русе Не само заводът за автомобилни части е причината за замърсяването на въздуха в Русе, има и родни замърсители, каза заместник-председателят на ВМРО и заместник-председател на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов в директно включване от дунавския град в ефира на БНТ.

   Той добави, че проблемът се е изострил след 2011 г., когато заводът е разширил своето производство и започнаха чести обгазявания, предизвикали протести, но нямаше конкретни резултати, които да накарат производителят да спазва българското законодателство.

   Държавата не успя тогава да накара замърсителя да направи съответните инсталации, които да пречат на тези неорганизирани емисии. Сега министър Димов се зае именно с този проблем, коментира Веселинов.

   Сега министър Димов се зае именно с този проблем, коментира Веселинов. Компанията прие решение и ще направи тези инвестиции и обследвания и ще направи своя собствена система за мониторинг, която ще бъде калибрована от РИОСВ и следена и ще се прекратят тези неорганизирани емисии.

  Трябва да бъде прекратена практиката да се замърсява, а след това да се плащат глобите, а след това русенци да дишат последиците от тяхното производство. Това просто не може да продължава, категоричен е Искрен Веселинов.

 "Причината за посещението на министър Димов бе тази автомониторингова инсталация, която е плод на една доста голяма научна дейност. Оказа се, че само две лаборатории в света изследват подобен вид замърсявания и тя вече мери първия специфичен за този тип замърсител. До края на юли- началото на август тия показатели трябва да станат седем".

 Другият проблем за замърсяването на въздуха е и отоплението на твърдо гориво.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha