Неделя, 20 Октомври 2024

До 10 г. ще има ваксина срещу алцхаймер

До 10 г. ще има ваксина срещу алцхаймер
Публикация   18 Апр, 2018   /     akcent.bg   /     655

Всички над 50 години ще я искат

  Британски математически анализ оцени с какви средства и кога медицината ще победи Болестта на Алцхаймер. Според него забавяне и обрат в хода на болестта ще се постигне в следващите 3 години, а всеобща програма за скрининг и ваксина ще има до 10 години, съобщи в. "Дейли телеграф".
  Но според експерти търсенето на тази ваксина ще бъде "огромно и внезапно", а здравните власти изобщо не са подготвени за наближаващия пробив.
  В момента за болестта няма лечение, нито утвърдена терапия, която да я спира, забавя или поне да облекчава симптомите й. Но има 12 нови лекарства срещу алцхаймер, които са в трета фаза на изпитване, т.е. с пациенти в болници. Това е последният етап преди лицензирането и пускането им в продажба. Повечето от тези лекарства са насочени към разрушаване на бета-амилоидните плаки в мозъка, които с натрупването си прекъсват връзките между невроните.
   Изпробват се и няколко препарата, действащи на принципа на ваксините. Наричат ги "статини за мозъка" и са под формата на хапчета, а не инжекция. Те обаче са в по-ранните първа и втора фази на изпитване. Изчисленията показват, че с тези препарати ще могат да се предотвратят около 70% от случаите на алцхаймер.
  Анализът очертава перспективата през 2021 г. 1 милион британци да са болни от алцхаймер и да са в деменция. Онова, на което те най-много могат да се надяват, засега е временно просветление и частично, но също временно възвръщане на паметта.
   "Въпросът не е дали, а кога ще имаме лечение на алцхаймер", казва при представянето на анализа неговият съавтор проф. Джонатан Скот. "Болните чакат лекарството с огромно нетърпение. Медиите забелязват и раздуват всеки намек за напредък срещу болестта. И когато приключим изпитването, това ще бъде най-голямата новина за целия свят. Тя ще надигне вълна от внезапно и огромно търсене на ваксината."
  По сметки на учения всичките 29,5 милиона британци над 50-годишна възраст ще настояват да се ваксинират. "Е, няма да бъде в един и същи ден, но в дългосрочна перспектива това е обхватът на ваксината. Изчислихме, че имунизацията им ще струва 12,7 милиарда лири, но здравната система няма да разполага с тези средства. А те са над 2 пъти по-малко от сегашните загуби от болестта, които възлизат на 26 милиарда лири годишно", добави д-р Скот.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още