Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия – Русе кани заинтересовани лица и фирми от хранително-вкусовата промишленост на Отворен ден по проект „Повишаване конкурентоспособността на МСП от сектора на агро храните чрез транснационални клъстъри - ФОКУС”, който ще се проведе на 19 април 2018 в хотел „Рига“, гр. Русе.
В програмата за Отворения ден са включени презентации на важни теми като “Регламент (ЕС) № 1169/2011 за предоставянето на информация за храните на потребителите”, както и „Биологични замърсители в храните“ и “PCR-базирани техники за детекция и количествено определяне на биологични обекти с приложение в анализа на хранителни продукти и суровини” на специалисти от Аграрен Университет Пловдив.
Основната цел на проект ФОКУС е да развие капацитета и конкурентоспособността на МСП, за да се осигурят иновативни и подобрени хранителни продукти за националните, регионални и световни пазари.
Проектът ще направи това чрез създаване и управление на Регионални Клъстъри за агро храни. Един от тези клъстъри ще бъде създаден в България. Той ще предоставя микс от подпомагащи услуги за българските МСП, който включва: технологично одитиране, валидиране на бизнес идеи и помощ за разработване на бизнес план. В допълнение на това, проектът ще предлага семинари за повишаване на капацитета, достъп до информация за пазари и технологично разузнаване, работа в мрежа и двустранни бизнес срещи, които да засилят връзките между МСП, научно-изследователските организации и управляващите (модела на тройната спирала бизнес-изследвания-политика).
Проект „Повишаване конкурентоспособността на МСП от сектора на агро храните чрез транснационални клъстъри - ФОКУС“ се изпълнява по Програма за транснационално сътрудничество Балкани – Средиземно море с общ бюджет 902.845,90 евро. Партньори по проекта са седем организации от четири държави (Албания, България, Гърция и Кипър) и един асоцииран партньор, като водещ партньор е Регионът на Пелопонес, Гърция. Изпълнението му ще продължи две години – от 1 ноември 2017 до 31 октомври 2019.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай