Неделя, 20 Октомври 2024

Пробив в борбата с комарите

Пробив в борбата с комарите
Публикация   03 Апр, 2018   /     akcent.bg   /     651

  Международна група изследователи в областта на медицината от Кения, САЩ и Великобритания установи, че употребата на ивермектин води до гибелта на хапещите хората комари, пише Tech Times. Ивермектинът е лекарство с идентификационен номер по CAS: 70288-86-7.

  В изследването са взели участие 140 заразени с малария кенийци. В продължение на три дни доброволците приемали от 600 до 300 мг ивермектин, предаде БГНЕС. Установило се, че дори при най-малката доза кръвта остава отровна за паразитите за 28 дни. 97% от употребилите препарата комари са умрели.

Учените отбелязват сравнително малкия брой странични ефекти и се надяват, че веществото ще помогне в борбата с маларията.

   По-рано бразилски учени установиха с помощта на системи от областта на изкуствения интелект, че триклозанът, който се съдържа в обикновената паста за зъби, потиска развитието на маларийния плазмодий. Това дава надежда да се създадат нови препарати, способни да се борят с маларията, устойчива към действието на вече съществуващи лекарства.

Тагове : комари , борба ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още